Κλείσιμο

Προς αυστηρότερους κανόνες χορήγησης ασύλου Αυστρία, Δανία και Σουηδία

Η Αυστρία έκανε το επόμενο, αν και μικρό, βήμα προς την επιβολή αυστηρότερων κανόνων για τη μετανάστευση που θα της επιτρέψουν να απομακρύνει αιτούντες άσυλο από τα σύνορά της μέσα σε μια ώρα, αλλά και να περιορίσει τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου που δέχεται.

Η δε Δανία και η Σουηδία θα σκληρύνουν κι άλλο τους κανόνες για το ασύλου καθώς και οι δύο χώρες θέλουν να αποφευχθεί μια επανάληψη των αριθμών ρεκόρ του περασμένου έτους και να καθησυχάσουν τους φόβους σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση των παραδοσιακά γενναιόδωρων κρατών πρόνοιας.

Η αυστριακή κυβέρνηση δήλωσε χθες (30 Αυγούστου) ότι την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει να συλλέγει γνώμες εμπειρογνωμόνων που απαιτούνται για να περάσει ένα διάταγμα έκτακτης ανάγκης το οποίο είναι απαραίτητο για την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Wolfgang Sobotka επιθυμεί την εισαγωγή του έκτακτου διατάγματος το συντομότερο δυνατόν και όχι όταν επιτευχθεί το συμφωνημένο ανώτατο όριο των 37.500.

Ωστόσο, ο υπουργός Thomas Drozda δήλωσε χθες ότι η συζήτηση επί του θέματος και τα διαδικαστικά ζητήματα θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ανέφερε επίσης ότι η αποτροπή μεταναστών στα σύνορα ενδέχεται να περιπλεχθεί από το γεγονός ότι η Αυστρία δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε μια διευθέτηση απέλασης με την Ουγγαρία και πολλές άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

«Έχει να κάνει με το κατά πόσον κάποιος θέλει ή πρέπει να προετοιμαστεί τώρα για μια κατάσταση που ενδεχομένως θα προκύψει το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο», είπε στους δημοσιογράφους ο Drozda.

Μέχρι στιγμής, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν δεν έχει ασκήσει πίεση για την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων σχετικά με το άσυλο και έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει το λόγο να το πράξει εφόσον το ανώτατο όριο του τρέχοντος έτους επιτευχθεί μόνο γύρω στα τέλη Νοέμβρη.

Ως επί το πλείστον, η Αυστρία έχει λειτουργήσει ως πέρασμα για τη Γερμανία για πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική, ωστόσο η χώρα έχει δεχτεί περίπου 110.000 αιτούντες άσυλο από το περασμένο καλοκαίρι.

Μετά την αρχική υποδοχή των προσφύγων, η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τον μέγιστο αριθμό των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που θα δεχτεί φέτος και έχει κάνει πιο δύσκολη την οικογενειακή επανένωση για τους μετανάστες, ενέργειες για τις οποίες έχει επικριθεί ευρέως από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Αυστρία ηγήθηκε προσπαθειών που είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδού από την Τουρκία στη βόρεια Ευρώπη και την αποτροπή ενός αυξανόμενου αριθμού μεταναστών στα νότια σύνορά της με την Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε χθες την υιοθέτηση ενός νόμου που θα επιτρέπει στην αστυνομία να απορρίπτει τους αιτούντες άσυλο στα σύνορα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή του 2015, όταν χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα.

Περίπου 250.000 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην περιοχή της Σκανδιναβίας πέρυσι, οι περισσότεροι από αυτούς από τη Σουηδία, δοκιμάζοντας την ανοχή και ασκώντας πίεση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι αυστηρότεροι κανόνες, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνει εξωτερικά της σύνορα λιγότερο διαπερατά, έχουν μειώσει αισθητά τις αιτήσεις ασύλου το τρέχον έτος.

Ωστόσο η Δανία, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια πιο σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση σε σύγκριση με τους σκανδιναβούς γείτονές της και η Σουηδία θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα.

«Θέτουμε τη ροή
των προσφύγων υπό έλεγχο. Αλλά δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε», ανέφερε σε έκθεση το Υπουργείο Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης και Στέγασης . «Η πίεση στην Ευρώπη και τη Δανία θα μπορούσε να αυξηθεί και πάλι.»

Από την πλευρά της, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας δήλωσε την Τρίτη ότι θα μειώσει τις επιδοτήσεις που θα δοθούν στις τοπικές αρχές για τη στέγαση των ανήλικων αιτούντων άσυλο που φθάνουν στη χώρα χωρίς τους γονείς τους.

«Πέρυσι η Σουηδία πήρε το 40% του συνόλου των ασυνόδευτων ανηλίκων που ήρθε στην ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Ενσωμάτωσης Ylva Johansson. «Αυτή η κατανομή δεν είναι βιώσιμη.»

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι μειώνουν τις επιδοτήσεις σε 1.350 κορώνες ανά ημέρα θα εφαρμοστούν στα μέσα του επόμενου έτους και θα εξοικονομήσουν περίπου 7 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες ετησίως για τη χώρα από το 2018, δήλωσε ότι η κυβέρνηση.

Δουβλίνο

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στην Ευρώπη το περασμένο έτος, ασκώντας πίεση στους κανόνες του Δουβλίνου, σύμφωνα με τους οποίους το κράτος μέλος όπου οι αιτούντες άσυλο κάνουν αίτηση για προστασία για πρώτη φορά είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτημάτων τους.

Εμπνευσμένη από τη γειτονική της Νορβηγία, όπου ένας παρόμοιος νόμος εγκρίθηκε τον Ιούνιο, η κυβέρνηση της Δανίας δήλωσε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να πάψει να λειτουργεί η συμφωνία του Δουβλίνου.

«Αν και όταν τραβήξουμε
το φρένο έκτακτης ανάγκης, είναι γιατί πιστεύουμε ότι η συνεργασία του Δουβλίνου πραγματικά έχει καταρρεύσει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενσωμάτωσης Inger Stojberg.

Προς το παρόν οι προτάσεις πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο, όπου το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα κατέχει μόνο 34 από τις 179 έδρες και εξαρτάται από τρία άλλα κόμματα για να περάσει νόμους.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr