Μέρκελ: Κάναμε λάθη στο προσφυγικό

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους συμπολίτες της σχετικά με την υποδοχή προσφύγων, η Άνγκελα Μέρκελ, διαβεβαίωσε πως «η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία». H γερμανίδα καγκελάριος, πρόσθεσε ωστόσο ότι «και εμείς οι Γερμανοί αγνοούσαμε για πολύ καιρό το πρόβλημα».

«Ήδη το 2004 και το 2005 ήρθαν πολλοί πρόσφυγες και αφήσαμε να ασχοληθούν με αυτό η Ισπανία και άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα», τόνισε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Suddeutsche Zeitung.

Παραδέχεται μεταξύ άλλων ότι και το Βερολίνο αντιστάθηκε για καιρό σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες στην Ε.Ε. Έτσι, όπως σημειώνει, απορρίφθηκε μια αναλογική κατανομή των προσφύγων, καθώς και η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η οποία θα έφερνε περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία.

«Η Γερμανία ήταν αρκετά ευτυχής, μετά τους πολλούς πρόσφυγες που υποδεχτήκαμε κατά τη διάρκεια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, για το γεγονός ότι τώρα άλλοι είχαν κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα», σημειώνει η καγκελάριος και προσθέτει «δεν γίνεται όμως έτσι».

Σχετικά με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, χαρακτηρίζει «απολύτως κατανοητή» την ανησυχία και τον φόβο που προκαλείται. Παραδέχεται επίσης ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν έχουν έρθει «με αγαθές προθέσεις». Αυτό, συνεχίζει η καγκελάριος, καθιστά την ενσωμάτωση των προσφύγων ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση.

Η Μέρκελ απορρίπτει ωστόσο μια άμεση σύνδεση μεταξύ των προσφύγων και της τρομοκρατίας, λέγοντας πως «είναι απλώς λάθος ότι η τρομοκρατία ήρθε μόλις με τους πρόσφυγες, διότι ήταν εδώ ήδη από πριν, κυρίως σε ό,τι αφορά τους υπόπτους που πρέπει να παρακολουθούμε».
Στη συνέχεια διαβεβαιώνει ότι η Γερμανία δεν θα αλλάξει κατά πολύ ούτε μετά την ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. «Η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία, με όλα όσα μας είναι αγαπητά και σημαντικά», είπε.

Τέλος, η Άνγκελα Μέρκελ ζητεί εγκράτεια και μετριοπάθεια στην μεταχείριση «ακραίων» στοιχείων, ενώ δικαιολόγησε την αντίδραση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε λεκτική επίθεση ακροδεξιών, όταν ύψωσε το μεσαίο δάχτυλό του, λέγοντας πως «ο καθένας έχει τον τρόπο του».

Πηγή: skai.gr