Χαν: Η Τουρκία έχει κίνητρο να τηρήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό και χωρίς βίζες

Μήνυμα πως η Τουρκία έχει όφελος και κίνητρο να τηρήσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό ακόμα κι αν δεν απελευθερωθεί η βίζα για τα τουρκικά διαβατήρια, έστειλε ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, προσθέτοντας μάλιστα με νόημα ότι η Ευρώπη είναι πολύ λιγότερο εξαρτημένη από την Τουρκία για τις προσφυγικές ροές.

«Η συμφωνία για τους πρόσφυγες πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από την απελευθέρωση της βίζας», τόνισε ο κ. Χαν, μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Τόνισε πως και η τουρκική πλευρά
έχει όφελος από τη συμφωνία, σημειώνοντας με νόημα ότι η Άγκυρα δεν θα ήθελε να παραιτηθεί του ποσού των 2,7 δισεκ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από τις Βρυξέλλες για την φροντίδα των προσφύγων.

«Η Τουρκία ωφελείται από τη συμφωνία όσο κι εμείς», σημείωσε ο επίτροπος, προσθέτοντας μάλιστα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξαρτάται από την Τουρκία όσο πιστεύουν πολλοί» παρατηρητές.

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν έχει επανειλημμένα απειλήσει να καταγγείλει τη συμφωνία του Μαρτίου για το προσφυγικό στην περίπτωση κατά την οποία η Ευρώπη δεν άρει τον Οκτώβριο την υποχρέωση βίζας σε τούρκους πολίτες οι οποίοι ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του κ. Χαν έρχονται λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή του στην Άγκυρα μαζί με την επικεφαλής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, όπου θα έχουν επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, με στόχο την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Θα έχει προηγηθεί συμμετοχή του κ. Τσελίκ στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 2-3 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα.
Πηγή: skai.gr