Μεγάλες προσδοκίες ΟΗΕ για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στην Κύπρο

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μεγάλες προσδοκίες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε την Τετάρτη ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους εισέρχονται σε κρίσιμη φάση με έμφαση σε θέματα ασφάλειας και εδαφικών διευθετήσεων.

«Κάποια πράγματα βρίσκονται σε φάση σκέψης, κάποια σε φάση διαπραγμάτευσης, αλλά δεν υπάρχουν ταμπού όσον αφορά τα θέματα μπορούν να συζητηθούν», δήλωσε ο κ. Έιντε, στο περιθώριο των επί μέρος συναντήσεων που είχε με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί.

«Θα έλεγα ότι σήμερα όλα τα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι και έχω μεγάλες προσδοκίες για \τις συναντήσεις» ανάμεσα στους δύο ηγέτες, προσέθεσε.

Ο νορβηγός διπλωμάτης σημείωσε ότι αυτή φάση της διαπραγμάτευσης θα είναι κρίσιμη για την επίτευξη λύσης στο διαιρεμένο νησί, εξηγώντας ότι τώρα είναι η ώρα για τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί μα γεφυρώσουν τα κενά που τους χωρίζουν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ προσέθεσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό παρά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, όμως επισήμανε ότι το πραξικόπημα συνιστά προειδοποίηση πως το παράθυρο λύσης του Κυπριακού δεν θα είναι ανοιχτό επ' αόριστον.

Το Κυπριακό βρέθηκε νωρίτερα στην ατζέντα της επίσημης επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα, την πλέον υψηλόβαθμη επίσκεψη αμερικανού αξιωματούχου στη γείτονα χώρα μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέσα στο τρέχον έτος, όπως είναι άλλωστε φιλοδοξία τόσο του κ. Αναστασιάδη όσο και τον κ. Ακιντζί.

Ωστόσο, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ έριξε εκ των προτέρων την ευθύνη για τυχόν αποτυχία στις διαπραγματεύσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, επισημαίνοντας δε ότι οι τουρκοκύπριοι ήταν έτοιμοι για λύση και στη βάση του Σχεδίου Ανάν το 2004.
Πηγή: skai.gr