Κλείσιμο

Δεύτερο δημοψήφισμα ή εκλογές για το Brexit ζητά ο υποψήφιος νέος ηγέτης των Εργατικών

Τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για την έναρξη της επίσημης διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα απαιτήσουν οι Εργατικοί από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι σε περίπτωση που αναλάβει την ηγεσία του κόμματος, δήλωσε ο Όουεν Σμιθ.

Προαναγγέλλοντας την επίσημη ανακοίνωση από τη συχνότητα του ραδιοφώνου του BBC, ο διεκδικητής της ηγεσίας των Εργατικών και αντίπαλος του Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης δε θα δώσει «λευκή επιταγή» στους Τόρις.

Ο κ. Σμιθ αναμένεται να πει σε συγκέντρωση οπαδών του ότι το στρατόπεδο υπέρ του Brexit είπε ψέματα στον βρετανικό λαό, ο οποίος δικαιούται να έχει λόγο επί των όρων της εξόδου από την ΕΕ.

«Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους της Τερέζα Μέι απλώς να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και να βγάλει τη χώρα υπνοβατώντας από την ΕΕ. Οι Εργατικοί ακόμα πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε μέρος της ΕΕ», είπε στο BBC ο κ. Σμιθ.

Πρόσθεσε ότι θα παλέψει «με νύχια και με δόντια» για να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και το μέλλον του εθνικού συστήματος υγείας NHS.

Σημείωσε ότι υπό τον ίδιο οι βουλευτές των Εργατικών θα ψηφίσουν στη βουλή των Κοινοτήτων για να μπλοκάρουν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας χωρίς υπόσχεση δεύτερου δημοψηφίσματος ή εκλογών από την κα Μέι.

Η δήλωση του Όουεν Σμιθ προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Συντηρητικών, με τον Πρόεδρο του κόμματος σερ Πάτρικ ΜακΛόχλιν να σχολιάζει ότι ο κ. Σμιθ θέλει να αγνοήσει το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος και ότι οι Εργατικοί είναι πολύ διαιρεμένοι για να καταστήσουν το Brexit επιτυχία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο