Για δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον του Ρέντσι οδεύει επίσημα η Ιταλία

Πράσινο φως στη διενέργεια δημοψηφίσματος για συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία έδωσε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ανοίγοντας οριστικά τον δρόμο για μία ψηφοφορία που μπορεί να κρίνει το πολιτικό μέλλον του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ουσιαστικά την κατάργηση των περισσότερων νομοθετικών αρμοδιοτήτων της άνω Βουλής, της Γερουσίας, απλοποιώντας σημαντικά τη συχνά δύσκαμπτη νομοθετική διαδικασία στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο κ. Ρέντσι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προτίθεται να παραιτηθεί εάν ηττηθεί στο δημοψήφισμα.

Υποστηρίζει πως οι συνταγματικές αλλαγές αποτελούν μονόδρομο για τη διασφάλιση μεγαλύτερης πολιτικής σταθερότητας και για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση έχει πλέον χρονικό περιθώριο 60 ημερών ώστε να ορίσει την ακριβή ημερομηνία του δημοψηφίσματος, που αναμένεται να γίνει ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Αν και αρχικά θεωρούνταν βέβαιο πως οι κάλπες θα στήνονταν τον Οκτώβριο, ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η Ρώμη κλίνει πλέον προς το Νοέμβριο, μετά την ψήφιση του επόμενου προϋπολογισμού και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr