Ιαπωνία: Υπαινιγμοί Ακιχίτο περί παραίτησης

Υπαινιγμούς για παραίτησή του από το θρόνο άφησε τη Δευτέρα σε σπάνιο διάγγελμά του αυτοκράτορας Ακιχίτο, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες

Ο 82χρονος
αυτοκράτορας της Ιαπωνίας στο διάγγελμά του εξέφρασε την ανησυχία του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εκπλήρωση των καθηκόντων του εξαιτίας της ηλικίας του. Ωστόσο δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «παραίτηση», καθώς βάσει του συντάγματος, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει πολιτικές εξουσίες, επομένως η δήλωση περί παραίτησης μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή του στις πολιτικές εξελίξεις. Σημειώνεται ότι στην ιαπωνική νομοθεσία δεν υπάρχει πρόνοια για παραίτηση του αυτοκράτορα, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί αλλαγή νόμων.

Η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι ο Ακιχίτο, που έχει κάνει εγχείρηση καρδιάς και λαμβάνει θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, εκφράζει την επιθυμία να παραιτηθεί.

Παρά το γεγονός
 ότι ο λαός της Ιαπωνίας κατανοεί την επιθυμία του να παραιτηθεί, οι συντηρητικοί που υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, είναι αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει δήλωση μετά το διάγγελμα του αυτοκράτορα.

Η πρώτη φορά που ο αυτοκράτορας απευθύνθηκε με διάγγελμα στους Ιάπωνες ήταν το 2011 μετά το καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ