Τρεις χιλιάδες άμαχους Ιρακινούς αιχμαλώτισε το ISIS έξω από τη Μοσούλη

Τρεις χιλιάδες άμαχους ιρακινούς που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη της Μοσούλης πιστεύεται ότι έπιασε ως αιχμαλώτους του Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και η «Wall Street Journal», επικαλούμενα την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και αντάρτες που επιχειρούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 12 νεαρούς άνδρες και στη συνέχεια συνέλαβαν τους υπόλοιπους, μοίρα των οποίων παραμένει άγνωστη, αν και υπάρχουν ανησυχίες ότι θα χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες από τους τρομοκράτες.

Το άτυχο καραβάνι, που αποτελούταν από άνδρες και γυναικόπαιδα, φέρεται να εντοπίστηκε από τους τζιχαντιστές σε ένα χωράφι κοντά σε κωμόπολη που βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης.

Η Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προπύργια του ISIS στο «χαλιφάτο» που έχει κηρύξει στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, τις τελευταίες κουρδικές και ιρακινές δυνάμεις έχουν σταδιακά αρχίσει να προσεγγίζουν την πόλη.

Τον προηγούμενο μήνα, ο ΟΗΕ ζήτησε δωρεές 284 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περίπτωση πολιορκίας της Μοσούλης, και έως και 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες των αμάχων μετά τη λήξη της μάχης.

Η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες έχει αρχίσει να κατασκευάζει καταυλισμό χωρητικότητας 6.000 ανθρώπων βορειοανατολικά της Μοσούλης και ετοιμάζεται να αρχίσει έργα για έναν χώρο φιλοξενίας, που θα προορίζεται για 15.000 άτομα.
Πηγή: skai.gr