Επίσημο ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν εξέδωσε η Τουρκία

Επίσημο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, εξέδωσε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Το ένταλμα εκδόθηκε με τις κατηγορίες ότι ο 76χρονος ιμάμης διέταξε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και αποπειράθηκε να ανατρέψει την συνταγματική τάξη, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Γκιουλέν κατοικεί αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών και έχει επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη στο πραξικόπημα.

Το ένταλμα κατά πάσα πιθανότητα αποτελεί ένα ακόμα μέσο άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ για την έκδοση του ιεροκήρυκα στην Τουρκία, όμως η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές πως θα προχωρήσει σε έκδοση μόνον εφόσον λάβει στοιχεία που θα αποδεικνύουν τις τουρκικές καταγγελίες περί εμπλοκής του στο πραξικόπημα.

Η οργάνωση του κ. Γκιουλέν, γνωστή ως Χιζμέτ, λειτουργεί εκατοντάδες σχολεία, νοσοκομεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Τουρκία και σε χώρες του εξωτερικού. Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογαν διαμήνυσε πως οι Αρχές θα στοχοθετήσουν και επιχειρήσεις που συνδέονται με το δίκτυο.

Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει το δίκτυο Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με το Anadolu, το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκρινε πως οι Γκιουλενιστές προσπάθησαν να διεισδύσουν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις ώστε να ανατρέψουν το καθεστώς.

Σημειώνεται πως Γκιουλέν και Ερντογάν ήταν επί χρόνια σύμμαχοι στην προσπάθειά τους να εγκαθιδρύσουν πολιτικό έλεγχο πάνω στις ένοπλες δυνάμεις. Η συνεργασία τους οδήγησε στις εν μέρει κατασκευασμένες κατηγορίες που έστειλαν δεκάδες πρώην στρατιωτικούς στη φυλακή για τις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν».

Οι δύο πλευρές τα «έσπασαν» το 2013, όταν δικαστικοί που πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα έδωσαν άνοιξαν πολύκροτες έρευνες διαφθοράς για κορυφαίους υπουργούς και συνεργάτες του κ. Ερντογάν.

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κ. Γκιουλέν είχε εκδοθεί και τότε, στο πλαίσιο της πρώτης προσπάθειας Ερντογάν να περιορίσει το Χιζμέτ.
Πηγή: skai.gr