Κολωνία: Συγκέντρωση υποστηρικτών του Ερντογάν - «κόπηκε» ο απευθείας χαιρετισμός του

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απαγόρευσε την απ’ ευθείας μετάδοση χαιρετισμού του Τούρκου προέδρου στη συγκέντρωση υποστηρικτών του που ξεκίνησε πριν από λίγο στην Κολωνία. Οι γερμανικές αρχές βρίσκονται ήδη επί ποδός και στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί περίπου 2.700 αστυνομικοί, καθώς ο αριθμός των διαδηλωτών αναμένεται να φτάσει έως και τις 30.000.


Νωρίτερα, το διοικητικό Εφετείο του Μίνστερ απέρριψε την σχετική προσφυγή των διοργανωτών που σχεδίαζαν να μεταδώσουν απ’ ευθείας το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε γιγαντοοθόνη, καθώς οι ζωντανές μεταδόσεις μηνυμάτων πολιτικών από το εξωτερικό, είναι ασυμβίβαστες με τη γερμανική νομοθεσία για της συγκεντρώσεις.

Με μήνυμα του στο twitter ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων λέει ότι η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, που απαγορεύει την ζωντανή μετάδοση μηνύματος του Ερντογάν στη συγκέντρωση της Κολωνίας, αντιβαίνει στην Ελευθερία του Λόγου και το δικαίωμα στη συνάθροιση.

Η μεγαλούπολη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου και ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η συγκέντρωση, φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα Τούρκων και γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ενδέχεται να βρεθούν και μέλη της τουρκικής Κυβέρνησης.

Για σήμερα, είναι προγραμματισμένες και τέσσερις αντι-συγκεντρώσεις αριστερών οργανώσεων και οργανώσεων νέων διαφόρων πολιτικών κομμάτων, γεγονός που εγείρει φόβους για επεισόδια.

Η δήμαρχος της Κολωνίας, Χενριέτε Ρέκερ, συμμερίζεται τις ανησυχίες της αστυνομίας και των δημοτών καθώς, όπως δήλωσε, έχει λαβει «αμέτρητα e-mails και τηλεφωνήματα» που την προειδοποιούν για συμπλοκές.
Πηγή: skai.gr