Βερολίνο καλεί Ερντογάν: Δεν θα μπείτε στην ΕΕ αν επαναφέρετε την θανατική καταδίκη

Η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν επανεισαγάγει την θανατική ποινή, δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας, Στέφαν Ζάϊμπερτ, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γερμανία και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ απορρίπτουν κατηγορηματικά την εσχάτη των ποινών, πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ. «Μία χώρα που διατηρεί την θανατική καταδίκη δεν μπορεί να είναι μέλος της Ένωσης και μία ενδεχόμενη επαναφορά της από τουρκικής πλευράς, θα σημάνει και τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Η Τουρκία κατήργησε την θανατική καταδίκη μόλις το 2004, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις συζητήσεις του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού, που ξεκίνησαν έναν χρόνο αργότερα, το 2005.

Με την φιλο-ερντογανική μερίδα του λαού να απαιτεί την εκτέλεση των επικεφαλής του πραξικοπήματος, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε, την Κυριακή, ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ θα συζητήσει για την επαναφορά του μέτρου με την αντιπολίτευση.

Ακόμη και πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος, αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έβλεπαν θετικά την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, δεδομένης της ολοένα και εντεινόμενης καταπάτησης βασικών ελευθεριών των πολιτών από την κυβέρνηση της χώρας.

Η γερμανική κυβέρνηση έκανε επίσης έκκληση στην Τουρκία να σεβαστεί την κείμενη νομοθεσία κατά τις έρευνες και τις ανακρίσεις όσων κατηγορούνται ότι βρίσκονται πίσω το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ δεν έμεινε ασχολίαστη ούτε η παύση χιλιάδων δικαστών από τα καθήκοντά τους.
Πηγή: skai.gr