Ισπανία: «Πέναλτι» εκατομμυρίων ευρώ σε Μπαρτσελόνα & Ρεάλ Μαδρίτης

H Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και πέντε ακόμη ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ισπανίας θα αναγκαστούν να επιστρέψουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην κυβέρνηση της χώρας αφού απολάμβαναν προνομιακής φορολογικής ελάφρυνσης και τραπεζικής «εύνοιας» με κρατικές εγγυήσεις, σύμφωνα με την αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωμοδότησε πως οι φορο-ελαφρύνσεις και οι  ευνοϊκές δανειοδοτήσεις προς αυτές τις ομάδες, προσέφεραν ένα «άδικο πλεονέκτημα», απέναντι στους ανταγωνιστές τους.

Υπολογίζεται πως Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικο Μπιλμπάο και Οσασούνα θα πρέπει να επιστρέψουν 5 εκατομμύρια ευρώ έκαστη, επειδή φορολογούνταν με μειωμένο φορολογικό συντελεστή κατά 5%, σε σχέση με τους υπόλοιπους ποδοσφαιρικούς ομίλους της Ισπανίας που φορολογούνται με συντελεστή 30%. Οι συγκεκριμένες ομάδες, και μόνο αυτές, αντιμετωπίσθηκαν, χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί αντί για κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως, η Ρεάλ Μαδρίτης θα πρέπει να επιστρέψει 18,4 εκατομμύρια ευρώ για υπερεκτιμημένη ανταλλαγή γης με την πόλη της Μαδρίτης.

Στο χώρο των παλιών αθλητικών εγκαταστάσεων της Ρεάλ Μαδρίτης εδράζεται πλέον το κέντρο της «οικονομικής περιοχής», στον οποίο στέκονται οι τρεις υψηλότεροι ουρανοξύστες της πόλης. Σε αντάλλαγμα για αυτή την γη, ο σύλλογος είχε μία μεγαλύτερη έκταση γης στα προάστια. Όπως αναφέρεται, η έκταση αυτή επανεκτιμήθηκε στα 22,7 εκατομμύρια ευρώ το 2011, ενώ προηγούμενη εκτίμηση του 1998, προσδιόριζε την αξία της μόλις στα 595.000 ευρώ.

Για ευνοϊκή μεταχείριση από δάνεια και εγγυήσεις καλούνται να επιστρέψουν χρήματα και η Βαλένθια (20,4 εκατ. ευρώ), η Elche (3,7 εκατ. ευρώ) και η Hercules (6,1 εκατομμύρια).

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μία κερδοφόρα επιχειρησιακή δραστηριότητα και το δημόσιο χρήμα που εισρέει στο άθλημα θα πρέπει να υπακούει τους κανόνες του ανταγωνισμού. Όμως αυτές οι ομάδες δεν πληρούσαν καμία από τις προϋποθέσεις, δήλωσε η επικεφαλής της αρχής, Μαργκρέθ Βεστάγκερ.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Οσασούνα και το υπουργείο προϋπολογισμού αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Εκπρόσωπος της FC Barcelona προανήγγειλε συνέντευξη τύπου που θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας για το ζήτημα. Η Athletic Bilbao, η Elche, η Valencia και η Hercules δεν έχουν προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για την ώρα.

Σύμφωνα με την λογιστική εταιρεία Deloitte, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είναι οι πλουσιότεροι ποδοσφαιρικοί όμιλοι παγκοσμίως, με εκτιμώμενα μικτά ετήσια έσοδα που ξεπέρασαν τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ την αθλητική περίοδο 2014-2015.
Πηγή: Πηγές: Wall Street Journal - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας