Η Ιγκλ έτοιμη να διεκδικήσει την ηγεσία των Εργατικών από τον Κόρμπιν

Την ηγεσία των βρετανών Εργατικών αναμένεται να διεκδικήσει επίσημα αύριο Πέμπτη η βουλευτής και πρώην υπουργός Άντζελα Ιγκλ, εφόσον ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν παραιτηθεί, όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η διεκδίκηση της αρχηγίας μπορεί να δρομολογήσει εσωκομματικές εκλογές, τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να βρει απαντήσεις για την πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει εφεξής, μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Πέμπτης.

«Έχουμε τους αριθμούς, έχουμε τα βαριά ονόματα, πιθανότητα θα γίνει αύριο το απόγευμα», δήλωσε στη «Guardian» ένας σύμμαχος της κ. Ιγκλ.

Νωρίτερα, ο υπαρχηγός των Εργατικών Τομ Γουότσον τόνισε πως οι εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία είναι αναπόφευκτες μετά την άρνηση του Τζέρεμι Κόρμπιν να παραιτηθεί.

Μιλώντας στο BBC, το νούμερο δύο του κόμματος υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι έχει την εντολή των μελών του κόμματος, που τον εξέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία το 2015, στην πράξη ο κ. Κόρμπιν δεν έχει την υποστήριξη των βουλευτών του που απαιτούνται για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Πάντως, ο κ. Τομ Γουότσον διευκρίνισε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής, παρά το γεγονός ότι έχει μεγάλη επιρροή στο κόμμα.

Την Τρίτη ο κ. Κόρμπιν ηττήθηκε με διαφορά 132 ψήφων σε πρόταση δυσπιστίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όμως διαμήνυσε ότι η ψήφος της ΚΟ δεν έχει καμία συνταγματική αξία και ότι δεν θα παραιτηθεί.

Περισσότερα από 20 μέλη της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών αλλά και δεκάδες άλλα επιφανή στελέχη, έχουν παραιτηθεί από τις κομματικές θέσεις τους από την Κυριακή, σε μία πρωτοφανή εξέγερση εναντίον του κ. Κόρμπιν.

Οι επικριτές του προσάπτουν στον ηγέτη των Εργατικών ότι δεν κινητοποίησε επαρκώς το μηχανισμό της παράταξης για το ιστορικό δημοψήφισμα, με ορισμένους να κάνουν λόγο ακόμα και για σαμποτάζ της εκστρατείας, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλές καταγγελίες για έλλειψη ηγετικών προσόντων.
Πηγή: skai.gr