Εντολή Γιούνκερ στην Κομισιόν: Καμία επαφή ή επίσκεψη στη Βρετανία πριν το Άρθρο 50

Αυστηρές οδηγίες στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην συνομιλούν με τη βρετανική κυβέρνηση, ούτε καν να επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο, έως ότου το Λονδίνο εκκινήσει τις επίσημες διαδικασίες εξόδου από την Ε.Ε., φέρεται να έχει δώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που επικαλείται ο ιστότοπος Politico, ο κ. Γιούνκερ έχει δώσει γραπτή εντολή στους επιτρόπους, τους προσωπάρχες τους και τους γενικούς διευθυντές ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, «επίσημη ή ανεπίσημη», έως ότου το Λονδίνο ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που διέπει την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Ο κ. Γιούνκερ φέρεται μάλιστα να διατάζει το προσωπικό της Κομισιόν να μην επισκεφτούν καν την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που βρίσκεται δίπλα στην έδρα της Επιτροπής, εξαιτίας της αντιπαράθεσης που υπάρχει ανάμεσα στους δύο θεσμούς αναφορικά με το ποιος θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.

«Ζητούμε από όλες οι γενικές διευθύνσεις και υπηρεσίες της Κομισιόν να σεβαστούν αυστηρά την αρχή του δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς [επίσημη ενεργοποίηση] και τον κεντρικό ρόλο της γενικής γραμματείας», αναφέρεται στο έγγραφο, σύμφωνα πάντα με το Politico.

Η εντολή καλύπτει αιτήματα για εμφανίσεις των μελών της Κομισιόν σε άλλα σώματα, ερωτήσεις από το Ευρωκοινοβούλιο, αιτήσεις εθνικών κοινοβουλίων και άλλες επικοινωνίες.

Ο κ. Γιούνκερ έχει υπάρξει ένας από τους κυριότερους εκφραστές της πιο σκληρής γραμμής απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο, καλώντας για άμεση έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων, παρά το μήνυμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα αφήσει την επίσημη διαδικασία για τον διάδοχό του, που αναμένεται να επιλεγεί τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: skai.gr