Η Ευρωβουλή ζητεί από τη Βρετανία διαπραγματεύσεις για αποχώρηση από την ΕΕ

Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποχώρησης από την ΕΕ ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο από το Λονδίνο με σχετικό ψήφισμά του.

Με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές στο ψήφισμα της Ολομέλειας ζητείται από τη Βρετανία να επικαλεστεί το άρθρο 50 για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις των όρων και των διαδικασιών εξόδου της από την ΕΕ. Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν για δύο χρόνια.

«Η βούληση που εκφράστηκε από το λαό πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή, αρχής γενομένης με την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αλλάξει τη σειρά των προεδριών των κρατών – μελών προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στη διαχείριση των λειτουργιών και διαδικασιών της Ένωσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν προγραμματισμένο να αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Το Ευρωκοινοβούλιο «θα αλλάξει επίσης την εσωτερική οργάνωση του ώστε να αντανακλά τη θέλησή των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσουν από την ΕΕ».

Η αρχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ήταν πιο σκληρή έναντι του Λονδίνου, καλούσε τη Βρετανία να αρχίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις, αλλά κατέστη πιο ήπια χάρη σε μια τροποποίησή της που ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αρχίσει διαδικασίες διαζυγίου με τη Βρετανία - σήμερα» επισήμανε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκαναγνωρίζοντας ωστόσο ότι μόνο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να θέσει σε κίνηση αυτή τη διαδικασία και άρα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. 

«Η Αγγλία κατέρρευσε οικονομικά και πολιτικά» δήλωσε στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Τα προνόμια της ΕΕ συνεπάγονται υποχρεώσεις» ανέφεραν τόσο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα καλέσουν τη Βρετανία να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Παράλληλα ωστόσο σκοπεύουν να κάνουν και ενδοσκόπηση για τα αίτια που οδήγησαν στο Brexit.

Πηγή: skai.gr