«Οι διαδικασίες του Brexit πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό»

Οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν» τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) στο Βερολίνο.

«Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).

Η Βρετανία πρέπει να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή το Άρθρο 50 που επιτρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε επίσης ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό. Δεν θα ήταν αποδεκτό η Βρετανία να παίξει το παιγνίδι «της γάτας με τον ποντίκι», πρόσθεσε. 

«Φυσικά πρέπει να διοριστεί ένας νέος βρετανός πρωθυπουργός, αυτό πιθανόν να πάρει μερικές ημέρες, αλλά επείγει πολύ», δήλωσε ο Ερό. «Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να μην έχουμε μια περίοδο αβεβαιότητας που θα είχε χρηματοπιστωτικές συνέπειες και θα μπορούσε να έχει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την απασχόληση.

Ο ολλανδός ομόλογός του Μπερτ Κούντερς δήλωσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί ένα πολιτικό κενό.

«Δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να μας πάρει την Ευρώπη μας» διαβεβαίωσε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εισερχόμενος στις συνομιλίες με τους πέντε ομολόγους του. ενώ παράλληλα τόνισε ότι «Η Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει σε κατάθλιψη ούτε να παραλύσει».

«Είμαι βέβαιος ότι τα κράτη αυτά θα στείλουν ως μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πάρει την Ευρώπη μας, το σχέδιο αυτό ειρήνης και σταθερότητας», δήλωσε πριν από την συνάντησή του με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ