Κλείσιμο

Πρόσω ολοταχώς για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας η Σκωτία

H κυβέρνηση της Σκωτίας θα ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

«Η δυνατότητα ενός νέου δημοψηφίσματος θα πρέπει να είναι στο τραπέζι και είναι στο τραπέζι», δεδομένου ότι η Σκωτία τάσσεται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η πρώτη υπουργός.

Θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα εξερευνηθούν όλες οι δυνατές επιλογές για να διασφαλιστεί η παραμονή της Σκωτίας στην Ένωση, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «δημοκρατικά απαράδεκτη», μία ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας από την ΕΕ, παρά τη θέληση των πολιτών.

Τα τελικά αποτελέσματα από τη Σκωτία δείχνουν ότι το Bremain επικράτησε με 1,66 εκατομμύρια ψήφους έναντι 1,09 εκατομμυρίων για το Brexit, αν και το κόμμα της κ. Στέρτζον έχει δεχθεί δριμύτατες επικρίσεις από τους Εργατικούς ότι δεν κινητοποιήθηκε επαρκώς στην προεκλογική περίοδο.

«Είμαι υπερήφανη για τη Σκωτία και τον τρόπο που ψηφίσαμε χθες. Αποδείξαμε ότι είμαστε μία σύγχρονη, εξωστρεφής και ανοικτή χώρα, και δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε να αποχωρίσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πιθανό δημοψήφισμα και στη Βόρεια Ιρλανδία
Ο πρόεδρος του κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, δήλωσε ότι η βρετανική ψήφος υπέρ του Brexit «ενισχύει την υπόθεση» του δημοψηφίσματος για μία ενωμένη Ιρλανδία, που θα σημαίνει απόσχιση και της Βορείου Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως η Σκωτία, και Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενωμένη Ευρώπη, με περισσότερες από 440 χιλιάδες ψήφους υπέρ έναντι περίπου 349 χιλιάδων κατά.

Βέμπερ: Καλοδεχούμενες Σκοτία και Ιρλανδία
Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία είναι καλοδεχούμενες να παραμείνουν μέλη της ΕΕ, δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συγκυριαρχία με τη Βρετανία για Γιβραλτάρ «βλέπει» η Ισπανία μετά το Brexit
Κοινή κυριαρχία με τη Βρετανία πάνω στο Γιβραλτάρ, που θα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παραχώρησή του στην Ισπανία, προτίθεται να ζητήσει η Μαδρίτη, μετά την επικράτηση του Brexit, όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της ιβηρικής χώρας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία-Μαργκάλο.

Ο κ. Γκαρσία-Μαργκάλο σημείωσε πως η απόφαση των βρετανών πολιτών αλλάζει ριζικά την αντιπαράθεση γύρω από τον αποκαλούμενο «Βράχο», καθώς πλέον το θέμα του Γιβραλτάρ δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Πηγές: ITV / Guardian - skai.gr