Νέα ήττα Ερντογάν στις δικαστικές του περιπέτειες στη Γερμανία

Απορρίφθηκε από τη γερμανική Δικαιοσύνη και η έφεση που είχε ασκήσει ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη δικαστική διαμάχη του με τον επικεφαλής του μεγάλου δημοσιογραφικού-εκδοτικού συγκροτήματος της Ευρώπης, του ομίλου Axel Springer.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Axel Springer, Ματίας Ντόπφνερ, προκάλεσε τον Απρίλιο το μένος του κ. Ερντογάν αφότου υποστήριξε δημόσια έναν γερμανό κωμικό για την απαγγελία ενός ποιήματος που χλεύαζε τον τούρκο πρόεδρο, κατηγορώντας τον για κτηνοβασία και παρακολούθηση παιδικής πορνογραφίας.

Μετά από παράπονα της Άγκυρας, η γερμανική κυβέρνηση επέτρεψε την έναρξη εισαγγελικής έρευνας σε βάρος του κωμικού, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στη γερμανική κοινωνία. Ο Ντόπφνερ έσπευσε να υποστηρίξει τον κωμικό, υπογράφοντας ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσαν μέσα του Axel Springer. Το όλο περιστατικό έλαβε χώρα στο πλαίσιο του έντονου διαλόγου που γινόταν στη γερμανική κοινωνία μετά τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Η εν λόγω κίνηση εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε την έκδοση απαγορευτικής εντολής σε βάρος του μεγαλοεκδότη από τη γερμανική Δικαιοσύνη.

Το Μάιο, γερμανικό πρωτοδικείο απέρριψε το αίτημα Ερντογάν, όμως ο τούρκος πρόεδρος άσκησε έφεση, γεγονός που οδήγησε στη νέα ήττα του στο εφετείο της Κολωνίας.

Και τα δύο γερμανικά δικαστήρια έκριναν πως τα σχόλια του κ. Ντόπφνερ συνιστούν επιτρεπτές εκφράσεις ελεύθερου λόγου, ο οποίος προστατεύεται από το γερμανικό Σύνταγμα.

Το εφετείο ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω εφέσεις, αν και τυπικά ο κ. Ερντογάν μπορεί να υποβάλει συνταγματικό παράπονο, κάτι που σπάνια γίνεται ή δικαιώνεται.
Πηγή: skai.gr