Δύο δασοπυροσβέστες νεκροί καθώς μαίνεται για τρίτη μέρα η μεγάλη φωτιά στην Κύπρο

Δύο νεκροί δασοπυροσβέστες είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη πλέον στην Κύπρο, στην περιοχή της Σολέας.

Τα δύο θύματα επέβαιναν σε βυτιοφόρο που ανατράπηκε χθες Δευτέρα και έπεσε σε γκρεμό βάθους περίπου 20 μέτρων. Ο ένας νεκρός είναι ο 49χρονος Ανδρέας Σοφοκλέους, πατέρας πέντε παιδιών, και ο δεύτερος είναι ο 44χρονος Μάριος Αριστοτέλους. Στο όχημα επέβαινε και τρίτος δασοπυροσβέστης, ο οποίος, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, νοσηλεύεται τραυματισμένος.

Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό έργο της και σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων απειλεί την περιοχή της Ασίνου.

Παρά ταύτα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ίωνας Νικολάου αποσαφήνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Το κρίσιμο μέτωπο, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, έχει μήκος περίπου 4 χιλιόμετρα και βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή στη Σολέα, με συνέπεια οι επίγειες δυνάμεις να δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις φλόγες.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε στην κρατική ραδιοτηλεόραση ΡΙΚ ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς επικρατεί άπνοια, γεγονός που διευκολύνει το έργο της πυρόσβεσης.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν από την ανατολή του Ηλίου, στις 5:30 το πρωί, περίπου 10 εναέρια μέσα από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να φτάσουν άλλα τέσσερα από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες πυρκαγιές στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, και έχει μέχρι στιγμής αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η πυρκαγιά προκλήθηκε από ένα μικρό παιδί που έπαιζε με σπίρτα. Ο κ. Νικολάου δεν επιβεβαίωσε πλήρως την εν λόγω πληροφορία, όμως είπε ότι το αναμφίβολα υπάρχει «ανθρώπινος παράγοντας».
Πηγή: skai.gr