Αλλαγή δεδομένων κατά του Brexit δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ

Ανακοπή ή ακόμα και ανατροπή της εντυπωσιακής δυναμικής που είχε κερδίσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το Brexit καταδεικνύουν οι νεότερες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται την Κυριακή στη Βρετανία, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 23ης και τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ.

Απώλεια τριών μονάδων για το στρατόπεδο του Brexit από τη δολοφονία της Τζο Κοξ και μετά καταγράφει δημοσκόπηση της Survation για τη Mail on Sunday. Η παραμονή στην ΕΕ προηγείται με 45% έναντι 42% της εξόδου στην τηλεφωνική δημοσκόπηση που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο. Η ίδια δημοσκόπηση είχε γίνει και πριν τη μοιραία Πέμπτη, με το αποτέλεσμα να είναι ακριβώς το αντίθετο: 45% υπέρ του Brexit 42% υπέρ της παραμονής. Αν εξαιρεθεί το 13% των αναποφάσιστων, η παραμονή προηγείται με 52%-48%.

Δημοσκόπηση της YouGov για τους Sunday Times που διενεργήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή φέρνει πάλι μπροστά την παραμονή στην ΕΕ με 44% έναντι 43%, με την εφημερίδα να σημειώνει ότι η τάση υπέρ της παραμονής αποδίδεται πρωτίστως στις ανησυχίες για την οικονομία της Βρετανίας σε περίπτωση Brexit και δευτερευόντως στη δολοφονία της Τζο Κοξ. Άλλη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για το ITV, πάντως, φέρνει μπροστά το Brexit με 44% έναντι 42%.

Στην τελευταία δημοσκόπηση πριν από το δημοψήφισμα της Opinium για τον Observer, η παραμονή και η έξοδος στην ΕΕ είναι ισόπαλες στην πρόθεση ψήφου με 44% και 10% αναποφάσιστους. Το 20% των ερωτηθέντων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ. Σημαντικό εύρημα είναι ότι η πλειοψηφία των αναποφάσιστων κλίνει υπέρ της παραμονής, σε ποσοστό 36% έναντι 28%.

Δημοσκόπηση της ComRes για την Independent και τη Sunday Mirror, που δεν ρώτησε για την πρόθεση ψήφου, δείχνει ότι οι υποστηρικτές της εξόδου είναι αρκετά πιο ενθουσιώδεις για την προοπτική ενός Brexit (44%) σε σχέση με το πόσοι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ λένε ότι θα ήταν «χαρούμενοι» σε περίπτωση που αναδεικνύονταν οι νικητές του δημοψηφίσματος (28%).

Ωστόσο, από την ώρα της δολοφονίας και μετά η στάση έναντι του Brexit ήταν «πιο αρνητική» και υπέρ της παραμονής «πιο θετική», όπως δήλωσε ο διευθυντής της ComRes Άντριου Χόκινς. Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας θα δημοσιευθεί την παραμονή του δημοψηφίσματος.

Σε συνέντευξή του στη Sunday Telegraph ο Υπουργός Δικαιοσύνης και επικεφαλής πολιτικός για την εκστρατεία του Brexit Μάικλ Γκόουβ διαβεβαιώνει ότι η έξοδος από την ΕΕ δε θα οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση. Σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, αντίθετα, ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μία «υπαρξιακή επιλογή» την Πέμπτη και ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» σε περίπτωση Brexit που θα πλήξει την οικονομία και το εμπόριο της Βρετανίας.

Εν τω μεταξύ, να απορρίψουν «τη διαίρεση, τον απομονωτισμό και την κατάκριση» και να επιλέξουν τη συνεργασία ψηφίζοντας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, καλούν τους Βρετανούς πολίτες εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου βίου τη χώρας όπως ο Τόνι Μπλερ, ο Νικ Κλεγκ και ο πρώην αναπληρωτής Πρωθυπουργός λόρδος Χέσελταϊν με ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στον Observer.

Αναφερόμενοι στη δολοφονία της Τζο Κοξ οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι η χώρα διανύει «επικίνδυνους καιρούς» κατά τους οποίους οι άνθρωποι πρέπει να συνεργάζονται και να ενώνονται, όχι να απομακρύνονται.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο