Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια - εκκενώσεις εκατοντάδων κατοικιών

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εκκενώσει τις κατοικίες τους στην Καλιφόρνια, καθώς η πυρκαγιά που μαίνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες, στην περιοχή νοτίως της Σάντα Μπάρμπαρα, πλησιάζει απειλητικά ένα παλιό διυλιστήριο της περιοχής.

«Σμήνος» πυροσβεστικών αεροσκαφών πραγματοποιεί ρίψεις νερού και επιβραδυντικού αφρού σε μια προσπάθεια να αποσοβηθεί ο κίνδυνος αλλά η, τεραστίων διαστάσεων, πυρκαγιά, εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, μέσω των παράκτιων φαραγγιών.

Περισσότεροι από 800 πυροσβέστες επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο που, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, σαρώνει μία έκταση 5,67 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πυροσβέστες ανέφεραν πως «στρόβιλοι φωτιάς», διασχίζουν την άσφαλτο των φαρδιών οδών και των λεωφόρων, διασπείροντας ταχύτατα την φωτιά, που «δεν συναντά κανένα εμπόδιο».

Η παραλιακή λεωφόρος της Καλιφόρνια, Route 101, έχει κλείσει στον τομέα δυτικά της Σάντα Μπάρμπαρα, όπου αρκετά φαράγγια έχουν αποκλειστεί και κατασκηνώσεις και παραλίες κλείνουν η μία μετά την άλλη για λόγους ασφαλείας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το ξηρό κλίμα που επικρατεί αυτή την εποχή στις δυτικές πολιτείες, επιτείνουν το πρόβλημα, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης. Μάλιστα η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει το Σαββατοκύριακο, με τα μετεωρολογικά δελτία να προβλέπουν άνοδο της θερμοκρασίας στους 37,7 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες από 1.000 κατοικίες
βρίσκονται στην ζώνη άμεσου κινδύνου, με αρκετές από αυτές να χρησιμοποιούνται ως ράντσα, φιλοξενώντας στους στάβλους τους κοπάδια εκατοντάδων ζωών.
Πηγή: Πηγές: abc/ SkyNews - Επιμέλεια: Πάνος Σάκκας