Γνωστός στις Αρχές για τζιχαντισμό ο «μαχητής» του ISIS που χτύπησε στο Παρίσι (upd)

Τραγωδία κοντά στο Παρίσι, μετά από ομηρία που έληξε με αίμα και δράστη έναν υποστηριχτή του Ισλαμικού Κράτους.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας εξ αυτών ο δράστης, ο οποίος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν αξιωματικό της Αστυνομίας που επέστρεφε στο σπίτι του. Στη συνέχεια, ο τρομοκράτης εισέβαλε στο σπίτι και κράτησε ομήρους την σύντροφο του θύματος και το τρίχρονο παιδί του, στο Μανιανβίλ, προάστιο του Παρισιού.

Αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων, μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να διαπραγματευτούν με τον δράστη, εισέβαλαν στο σπίτι και τον εξουδετέρωσαν. Όπως μετέδωσαν τα γαλλικά ΜΜΕ, νεκρή είναι η γυναίκα που κρατούσε όμηρο ο δράστης αλλά ευτυχώς καλά στην υγεία του είναι το τρίχρονο αγοράκι.

Το προπαγανδιστικό πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους χαρακτήρισε τον δράστη «μαχητή» της οργάνωσης, αν και δεν είναι ακόμα σαφές εάν πρόκειται για οργανωμένη επίθεση ή για τη δράση ενός «μοναχικού λύκου» που εμπνεύστηκε από την προπαγάνδα των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τον γαλλικό ενημερωτικό σταθμό BFM-TV, ο δράστης είναι γάλλος πολίτης, 25 ετών, ονόματι Λαρόσι Αμπάλα. Φέρεται να ήταν γνωστός στην Αστυνομία για κλοπές αλλά και για ριζοσπαστικοποίηση. Παλαιότερα είχε καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση για συμμετοχή σε τζιχαντιστική ομάδα.

Για «φριχτή πράξη» κάνει λόγο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος καταδίκασε το περιστατικό, αποφεύγοντας όμως να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος.

Με ανακοίνωσή του, ο γάλλος ηγέτης συνεχάρη τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας και τόνισε πως θα χυθεί «άπλετο φως» από τη Δικαιοσύνη ώστε να διαπιστωθεί «η ακριβής φύση» της επίθεσης.

Η επίθεση

Ο δράστης μπήκε στο σπίτι του θύματος και κράτησε για αρκετή ώρα ομήρους τη γυναίκα και το παιδί του.

Αμέσως μετά ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το τετράγωνο και προσπάθησαν να τον πείσουν να παραδοθεί. Εκείνος αρνήθηκε και σε επιχείρηση «αστραπή,  κατάφεραν να τον εξουδετερώσουν.

Το θύμα της δολοφονίας αναγνωρίστηκε ως ο Ζαν-Μπαπτίστ Σαλβέν. Όπως μετέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τον δράστη, ακούστηκαν εκρήξεις, με αποτέλεσμα να σύμφωνα αρχίσει επιχείρηση διάσωσης των ομήρων και σύλληψης του 20χρονου δολοφόνου
.
Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών φωνάζοντας στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος». Όπως αναφέρουν γαλλικά μέσα, ο δράστης εμφανιζόταν ως φανατικός ισλαμιστής.




Πηγή: skai.gr