Διήμερη παράταση στην εγγραφή ψηφοφόρων για το βρετανικό δημοψήφισμα

Έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης παρατείνεται η διορία για όσους πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Χιλιάδες πολίτες πιστεύεται ότι δεν κατάφεραν να εγγραφούν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης που έληγε η διορία, λόγω τεχνικού προβλήματος στο σχετικό ιστότοπο της κυβέρνησης τις τελευταίες δύο ώρες της διαδικασίας. Ο πρωθυπουργός Κάμερον απέδωσε το πρόβλημα σε «ζήτηση-ρεκόρ η οποία προκάλεσε υπερφόρτωση του συστήματος».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να εγγράφονται ενόσω η κυβέρνηση αναζητά τον κατάλληλο νομικό τρόπο επικύρωσης της παράτασης και λίγο αργότερα ο αρμόδιος υφυπουργός Μάθιου Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι η παράταση θα επικυρωθεί με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση.

Η Εκλογική Επιτροπή στη Βρετανία τάχθηκε υπέρ της παράτασης της διορίας εγγραφής των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν είχε ζητήσει την παράταση μέσω Twitter, ενώ ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον έκανε λόγο για «χάος» που μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι χθες Τρίτη μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι προστέθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, η πλειοψηφία των οποίων είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών. Πριν από την Τρίτη περίπου 1,65 εκατομμύρια πολίτες είχαν εγγραφεί.

Συνολικά το 86% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι πλέον εγγεγραμμένοι στα εκλογικά μητρώα και θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου, αλλά εκτός καταλόγων υπολογίζεται ότι μένουν περισσότεροι από 7 εκατομμύρια πολίτες που θα μπορούσαν να ψηφίσουν.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο