Δύο προσφυγές στο Ευρωδικαστήριο κατά της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό

Δύο ξεχωριστές προσφυγές κατά της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό κατέθεσαν δύο μετανάστες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που μετανάστες προσφεύγουν κατά της ευρω-τουρκικής συμφωνίας, ωστόσο, σύμφωνα με την πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, κατά πάσα πιθανότητα το δικαστήριο θα απορρίψει το αίτημα ως απαράδεκτο.

Οι δύο μετανάστες, ένας Πακιστανός και ένας Αφγανός, «φιλοξενούνται επί του παρόντος σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα».

Κατέθεσαν τις προσφυγές τους στις 22 Απριλίου 2016, ωστόσο τα νομικά επιχειρήματα που προβάλλουν δεν έχουν γίνει γνωστά.

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που έχει ως στόχο να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά επιτρέπει να επαναπροωθούνται στην Τουρκία όλοι οι αφιχθέντες που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου, εφόσον δεν γίνει δεκτή η αίτησή τους για άσυλο.

Σε αντάλλαγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχτηκε να χορηγήσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ στην Άγκυρα και δεσμεύτηκε ότι για κάθε Σύρο που θα στέλνεται πίσω θα παραλαμβάνει έναν άλλο Σύρο πρόσφυγα που ήδη φιλοξενείται στην Τουρκία, με όριο τα 72.000 άτομα.
Πηγή: skai.gr