Τηλεοπτική εμφάνιση του Κάμερον λίγο πριν το δημοψήφισμα για την ΕΕ

Στην πρώτη τηλεοπτική «ανάκριση» ενόψει του δημοψηφίσματος για την ΕΕ που απέχει πλέον μόλις τρεις εβδομάδες υποβάλλεται απόψε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις του πολιτικού αρχισυντάκτη του τηλεοπτικού δικτύου Sky News καθώς και σε ερωτήσεις πολιτών που θα βρίσκονται στο στούντιο.

Ο κ. Κάμερον έχει υποστηρίξει με θέρμη την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, αλλά έχει κατηγορηθεί από τους υποστηρικτές του Brexit για ανακρίβειες και υπερβολές στα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η εκστρατεία Remain για τις επιπτώσεις μίας εξόδου από την ΕΕ και για απόπειρα κατατρομοκράτησης των ψηφοφόρων.

Η τηλεοπτική εμφάνιση του Πρωθυπουργού γίνεται υπό τα αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων μέσα στην εβδομάδα που δείχνουν ενίσχυση της πρόθεσης ψήφου υπέρ του Brexit λόγω των ανησυχιών για το ύψος της ενδοκοινοτικής μετανάστευσης.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων όπως παρουσιάζεται από το Sky News φέρνει μπροστά την παραμονή στην ΕΕ με 46% έναντι 42% του Brexit και το 12% των ψηφοφόρων να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Εσωτερική δημοσκόπηση για λογαριασμό της εκστρατείας Leave υπέρ του Brexit, παράλληλα, δείχνει πως το 58% των πολιτών δε θα ήταν ικανοποιημένοι αν διατηρούνταν στο ίδιο ύψος οι μεταναστευτικές ροές από την ΕΕ.

Απαντώντας στη δήλωση των πολιτικών επικεφαλής της εκστρατείας Leave για πρόθεση υιοθέτησης ενός συστήματος μετανάστευσης στα αυστραλιανά πρότυπα, με βαθμολογική αξιολόγηση των επίδοξων μεταναστών στη βάση των δεξιοτήτων τους, ο κ. Κάμερον είπε ότι αυτό θα σήμαινε ανάλογους περιορισμούς και για τους Βρετανούς που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν σε άλλη χώρα. Το ίδιο σημείωσε και ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής δίνει έμφαση στο οικονομικό επιχείρημα κατά του Brexit, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων εθνικών και διεθνών οργανισμών και δεξαμενών σκέψης να σημειώνουν ότι η βρετανική οικονομία θα είναι σε χειρότερη κατάσταση εκτός ΕΕ.

Στην πιο πρόσφατη ανάλογη προειδοποίηση, ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι ένα Brexit θα έφτανε να στερεί από κάθε βρετανικό νοικοκυριό 3.200 λίρες τον χρόνο έως το 2030.

Στα όσα θα πει απόψε ο κ. Κάμερον θα απαντήσει το βράδυ της Παρασκευής πάλι μέσω του Sky News ο Υπουργός Δικαιοσύνης και φίλος του Πρωθυπουργού Μάικλ Γκόουβ, εκ των επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave.

Η ανταλλαγή κριτικής σε έντονο και συχνά προσωπικό επίπεδο μεταξύ στελεχών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που βρίσκονται στις αντίπαλες παρατάξεις ενόψει του

δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος, με κάποιους βουλευτές να έχουν απειλήσει ακόμα και με πρόταση μομφής κατά του κ. Κάμερον.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, που έχει κατηγορηθεί για αναιμική στήριξη της παραμονής στην ΕΕ, επέκρινε τους «θεατρινισμούς», τους «μύθους» και τις «καταστροφολογίες» από την πλευρά στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος και είπε ότι το κόμμα του φωνάζει «όσο δυνατά μπορεί» υπέρ της παραμονής.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης ο κ. Κόρμπιν κάλεσε τους Βρετανούς να συμβάλλουν σε μία Ευρώπη «συνεργασίας και αλληλεγγύης», επισημαίνοντας τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η κατοχύρωση δικαιώματος πληρωμένης άδειας, το όριο στις ώρες εργασίας, η εξίσωση δικαιωμάτων εργαζόμενων μερικής ή προσωρινής απασχόλησης με αυτά των πλήρους απασχόλησης και η εξασφάλιση άδειας μητρότητας με συγκεκριμένα δικαιώματα.

Σε συνέντευξή του πάντως στο BBC ο νέος Γενικός Γραμματέας του συνδικάτου GMB Τιμ Ρόουτς, που εκπροσωπεί 630.000 εργαζόμενους σε διάφορους τομείς της οικονομίας, είπε ότι ο κ. Κόρμπιν μπορεί να κάνει περισσότερα για να πείσει τους ψηφοφόρους των Εργατικών να απορρίψουν το Brexit.

Ο κ. Ρόουτς μάλιστα σημείωσε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι πως οι ψηφοφόροι των Εργατικών, που θεωρούνται κρίσιμοι για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, τελικά δε θα κινητοποιηθούν για να ψηφίσουν καν την 23 η Ιουνίου.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο