Θρίλερ με την ακροδεξιά στην Αυστρία, τη Δευτέρα το τελικό αποτέλεσμα (upd)

Σε απόλυτο θρίλερ εκτυλίσσεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, όπου ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, επιδιώκει να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Χόφερ προηγείται με 3,9 μονάδες του ανεξάρτητου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, καταλαμβάνοντας το 51,9 της λαϊκής ψήφου, έναντι 48,1%.

Το εν λόγω αποτέλεσμα όμως δεν περιλαμβάνει τις ψήφους των περίπου 885.000 πολιτών που είχαν ζητήσει να ψηφίσουν επιστολικά, ψήφοι που θα ενσωματωθούν στο αποτέλεσμα αύριο Δευτέρα και αναμένεται να καθορίσουν τον νικητή. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι περιμένει περίπου 750.000 επιστολικές ψήφους, αριθμός που αναλογεί περίπου στο 12% του εκλογικού σώματος.

Με βάση πάντως την εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος που μεταδίδει η κρατική ραδιοτηλεόραση ORF, περιλαμβανομένων των επιστολικών ψήφων οι δύο υποψήφιοι αναδεικνύονται ισοδύναμοι λαμβάνοντας έκαστος με 50% των ψήφων. Μάλιστα, ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν προβλέπεται ότι εν τέλει θα προηγείται με 2.900 ψήφους.

Η  εν λόγω πρόγνωση βρίσκεται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους, που είναι 0,7 μονάδες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μία απόλυτα αμφίρροπη αναμέτρηση.

Είναι η πρώτη φορά στις επτά δεκαετίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που τα δύο παραδοσιακά κόμματα του κέντρου, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα, δεν έχουν υποψήφιο στη διεκδίκηση της προεδρίας.

Αν και ο πρόεδρος έχει επί το πλείστον θεσμικό ρόλο στην αυστριακή δημοκρατία, τυχόν νίκη του Κόμματος της Ελευθερίας θα επικυρώσει με πρωτοφανή τρόπο την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών και αντιμεταναστευτικών δυνάμεων της άκρας δεξιάς σε πολλές χώρες της Ε.Ε., με σημαντικότερα παραδείγματα το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και το AfD στη Γερμανία.

Υπό το βάρος των πολιτικών συνεπειών που έχει προκαλέσει η προσφυγική κρίση, τόσο η Γαλλία όσο και οι Γερμανία θα έχουν εκλογές το 2017. Η κ. Λεπέν όσο και το Afd αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Η άνοδος του Χόφερ και η προσφυγική κρίση

Η αιφνιδιαστική άνοδος του κ. Χόφερ ήλθε ακριβώς υπό τη σκιά της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν περάσει μέσω της Αυστρίας μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, το Κόμμα της Ελευθερίας έχει ακολουθήσει αντιμεταναστευτική προεκλογική γραμμή.

Ο ίδιος ο υποψήφιος πάντως είναι γνωστός ως λιγότερο ακραίος ή προκλητικός σε σχέση με άλλα στελέχη της παράταξης.

Στην τελευταία μεγάλη προεκλογική του ομιλία, την Παρασκευή στη Βιέννη, ο κ. Χόφερ σημείωσε ότι όσοι είναι διατεθειμένοι να αφομοιωθούν στην αυστριακή κοινωνία και να ασπαστούν τον αυστριακό πολιτισμό είναι ευπρόσδεκτοι, όμως οι υπόλοιποι θα πρέπει να φύγουν.

«Αυτοί που σέβονται και αγαπούν την Αυστρία και έχουν βρει ένα νέο σπίτι εδώ είναι ευπρόσδεκτοι. Αλλά αυτοί που, πρέπει να το πούμε, δεν σέβονται τη χώρα μας, που μάχονται για το Ισλαμικό Κράτος, ή που βιάζουν γυναίκες, σε αυτούς λέω: Αυτή δεν είναι η πατρίδα σας. Δεν μπορείτε να μείνετε στην Αυστρία».

Από την πλευρά του, ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν διαμήνυσε στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση ότι υποστηρίζει μία «ανοιχτή» και φιλοευρωπαϊκή Αυστρία.

Το Κόμμα της Ελευθερίας έχει προκαλέσει πολλούς συναγερμούς στην Ε.Ε. κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Όταν εντάχθηκε σε κυβέρνηση συνεργασίας το 2000 άλλα κράτη προσπάθησαν να αποκλείσουν την Αυστρία από τα ευρωπαϊκά δρώμενα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ανάμεσα στους ιδρυτές της παράταξης, τη δεκαετία του 1950, βρίσκονταν και πρώην Ναζί, όμως τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα νεότερα στελέχη έχουν προσπαθήσει να απομακρυνθούν κάπως από αυτό το παρελθόν.
Πηγή: skai.gr