Δεύτερη μέρα ερευνών για τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir (upd)

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι προσπάθειες εντοπισμού του αεροσκάφους της EgyptAir που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Πέμπτης πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, λίγο αφότου εισήλθε στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.

Ο αιγυπτιακός αερομεταφορέας αρχικά ανακοίνωσε ότι τα αντικείμενα που είχαν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και της Καρπάθου ανήκουν στο χαμένο αεροσκάφος, όμως υποχρεώθηκε να αποσύρει τον ισχυρισμό λίγες ώρες αργότερα, αφού διαψεύστηκε από τις ελληνικές Αρχές.

Η διάψευση έγινε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Αθανάσιο Μπίνη, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι τα αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί δεν προέρχονται από αεροσκάφος.

«Διορθώνουμε το λάθος στην ανακάλυψη των συντριμμιών γιατί αυτό που αναγνωρίσαμε δεν ανήκει σε τμήμα του αεροσκάφους μας, οπότε η έρευνα και διάσωση συνεχίζονται», ανέφερε στη συνέχεια στο CNN o αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής εταιρείας, Αχμέτ Αντέλ.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι εν τω μεταξύ διέταξε το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας, το κέντρο έρευνας και διάσωσης του στρατού, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εντοπιστούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αιγυπτιακή προεδρία, ο κ. Σίσι δίνει ταυτόχρονα εντολή σε μια επιτροπή έρευνας που συνέστησε το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας να αρχίσει αμέσως να ερευνά τα αίτια της εξαφάνισης του Airbus των Αιγυπτιακών Αερογραμμών.

Άγνωστα ακόμα τα αίτια

Τα αίτια της συντριβής παραμένουν ακόμα άγνωστα, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η εκτίμηση για τρομοκρατική επίθεση.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Σερίφ Φατχί, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας είναι πιθανότερο από αυτό της τεχνικής βλάβης.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου που μίλησε στη «Wall Street Journal» είπε πάντως ότι το αμερικανικό δορυφορικό σύστημα υπέρυθρου εντοπισμού δεν ανίχνευσε σημάδια έκρηξης στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο» για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό. «Εξετάζονται όλες οι υποθέσεις, αλλά καμία δεν υπερισχύει, διότι δεν έχουμε κανένα στοιχείο για τα αίτια», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Το Airbus 320 εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι - Κάιρο και μετέφερε 66 συνολικά άτομα, 56 επιβάτες, 7μελές πλήρωμα και τρία άτομα προσωπικό ασφαλείας.

Συλλυπητήρια Τσίπρα

Τα συλλυπητήριά του για το αεροπορικό συμβάν με το αεροσκάφος της ΕgyptAir εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Σε επικοινωνία που είχε με τον αιγύπτιο πρόεδρο, τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε μέσο και να συνεργαστεί με την Αίγυπτο, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του συμβάντος.

Σε ένδειξη πένθους αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς, όπως ανακοίνωσε Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Πηγή: skai.gr