Βίαιες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα, η αντιπολίτευση αψηφά το Μαδούρο

Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συνέρευσαν σήμερα στους δρόμους του Καράκας στη Βενεζουέλα, ζητώντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο.

Οι διαδηλωτές αψήφησαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει διατάξει ο κ. Μαδούρο και προσπάθησαν να βαδίσουν προς την έδρα του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, όμως απωθήθηκαν βίαια από αστυνομικούς που έκαναν χρήση δακρυγόνων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Εθνοφρουρά είχε εξ αρχής περικυκλώσει την πλατεία όπου σχεδίαζαν να συγκεντρωθούν οι διαδηλωτές, ώστε να μην τους επιτρέψει να οργανωθούν, με συνέπεια οι οπαδοί της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν πολλά μικρά μπλοκ στους γύρω δρόμους.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει περίπου δύο εκατομμύρια υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, υπερδεκαπλάσιες από τον ελάχιστο αριθμό που απαιτείται, και καταγγέλλουν ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο κωλυσιεργεί εσκεμμένα την καταμέτρησή τους ώστε να προστατεύσει τον κ. Μαδούρο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος, διάδοχος του Ούγκο Τσάβεζ, υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να τον ανατρέψει πραξικοπηματικά με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αντιπολίτευση θέλει να οδηγήσει τη Βενεζουέλα σε δημοψήφισμα το ταχύτερο δυνατό, καθώς αν η ψήφος καθυστερήσει και διοργανωθεί το 2017 τυχόν απομάκρυνση του κ. Μαδούρο δεν θα οδηγήσει σε εκλογές, αλλά στην αντικατάστασή του από τον σημερινό αντιπρόεδρο.

Η Βενεζουέλα πλήττεται από βαθιά ύφεση, τριψήφιο πληθωρισμό, χρόνιες ελλείψεις σε βασικά αγαθά, υψηλή ανεργία και κρίση ηλεκτρικής παραγωγής, με συνέπεια να αυξάνονται τα φαινόμενα πλιάτσικου και λεηλασιών.
Πηγή: skai.gr