Δραματικά κάτω των στόχων οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία

Δραματικά κάτω από το στόχο βρίσκεται ο αριθμός προσφύγων που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως τα μέσα Μαΐου είχαν μετεγκατασταθεί περίπου 1.500 άτομα, τη στιγμή που ο στόχος ήταν για 20.000 μετακινήσεις.

Ακόμα και ο αριθμός των θέσεων φιλοξενίας που έχουν δεσμευθεί ότι θα δημιουργήσουν οι εταίροι είναι σαφώς χαμηλότερος σε σχέση με τον στόχο για 20.000 μετεγκαταστάσεις, ανερχόμενος σε μόλις 5.736 θέσεις. Εξ αυτών, οι περισσότερες, 4.078 τον αριθμό, αναλογούν σε πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το τελευταίο δίμηνο έγιναν μόλις 355 μετεγκαταστάσεις, ενώ ακόμα 444 σχεδιάζονται για το τέλος Μαΐου.

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή επισημαίνει ότι «λίγα κράτη-μέλη» έχουν καταβάλει προσπάθειες για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και καλεί τις χώρες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά.

Τρεις χώρες, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεν έχουν δημιουργήσει ούτε μία θέση μετεγκατάστασης. Παράλληλα, Γερμανία και Πολωνία δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί στην υποχρέωση να ενημερώνουν κάθε τρεις μήνες για το πόσα άτομα μπορούν να μετεγκατασταθούν άμεσα στο έδαφός τους.

Αναλυτικά τα στοιχεία της Κομισιόν ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr