Κλείσιμο

Ρωσικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από βρετανικά μαχητικά στις Βαλτικές

Βρετανικά μαχητικά αναχαίτισαν τρία ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη που προσέγγιζαν τις Βαλτικές Χώρες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο.

Τα βρετανικά Typhoon απογειώθηκαν από τη βάση τους στην Εσθονία και σταμάτησαν την πορεία των ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών, τα οποία πετούσαν χωρίς να μεταδίδουν γνωστό κώδικα ταυτοποίησης και χωρίς να ανταποκρίνονται στις κλήσεις για επικοινωνία.

Τα βρετανικά μαχητικά βρίσκονται στην Εσθονία στο πλαίσιο της αποστολής του NATO για περιφρούρηση του εναέριου χώρου των Βαλτικών Χωρών.

«Μπορέσαμε να ανταποκριθούμε άμεσα σε αυτή την ενέργεια ρωσικής επιθετικότητας – απόδειξη της δέσμευσής μας στη συλλογική άμυνα του NATO», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον.

Οι τρεις Βαλτικές Χώρες έγιναν μέλη του NATO το 2004, καθώς η Συμμαχία επεκτάθηκε στα εδάφη της πάλαι πότε Σοβιετικής Ένωσης. Ως σύμμαχοι έχουν εκφράσει εντονότατες ανησυχίες για ρωσική επεκτατικότητα στην Ανατολική Ευρώπη, ειδικά υπό τη σκιά του εμφύλιου πολέμου στην Ουκρανία.

Με δεδομένους τους φόβους των ανατολικοευρωπαϊκών μελών του, το NATO ετοιμάζει τη μόνιμη τοποθέτηση περίπου 4.200 αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή.
Πηγή: skai.gr