Επιβίωσε της ψήφου δυσπιστίας η γαλλική κυβέρνηση

Επιβίωσε της ψήφου δυσπιστίας στη γαλλική Βουλή η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την ψηφοφορία με αφορμή την αμφιλεγόμενη εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας μάλιστα να τη νομοθετήσει παρακάμπτοντας τη Βουλή.

Η αντιπολίτευση συγκέντρωσε 246 ψήφους κατά της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης, 42 λιγότερες από τον αριθμό που χρειαζόταν.

Μετά την επικράτηση της κυβέρνησης στην ψηφοφορία το νομοσχέδιο για τα εργασιακά υιοθετήθηκε αυτόματα, όμως αναφέρεται στον ιστότοπο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Οι περισσότερες ψήφοι δυσπιστίας, 196 τον αριθμό, προήλθαν από το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο είχε ζητήσει την ψηφοφορία. Στο πλευρό τους τάχθηκαν 27 βουλευτές της κεντροδεξιάς Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξάρτητων, κάποιοι ανεξάρτητοι και διάφοροι μικροί σχηματισμοί.

Παρά την επικράτηση στην ψήφο δυσπιστίας πάντως, η εργασιακή μεταρρύθμιση φανέρωσε η κυβέρνηση Βαλς βαθιές ρωγμές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλιστών. Ενδεικτικό της κρίσης στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι χθες ομάδα «ανταρτών» Σοσιαλιστών βουλευτών προσπάθησε να προκαλέσει δική της ψήφο δυσπιστίας, όμως δεν συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές.

Εν τω μεταξύ, μεγάλες διαδηλώσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης βρίσκονται σε εξέλιξη στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στην Πόλη του Φωτός.

Το νομοσχέδιο μειώνει τις προστασίες που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι και καθιστά τις απολύσεις πιο εύκολες, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η απασχόληση, κάτι που αποτελεί κύρια πολιτική υπόσχεση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Ολάντ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017 αν ως τότε δεν έχει κατορθώσει να μειώσει την ανεργία.

Κόντρα Βαλς με... Άντεργουντ

Η εξωκοινοβουλευτική προώθηση της μεταρρύθμισης προκάλεσε πόλεμο ειρωνείας στο Twitter ανάμεσα στον πρωταγωνιστή της τηλεοπτικής σειράς House of Cards Φρανκ Άντεργουντ και του γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Η πρώτη, μακιαβελικά ειρωνική βολή ήλθε από την πλευρά του... Άντεργουντ, ο οποίος τουίταρε προς τον κ. Βαλς: «Η δημοκρατία είναι τόσο υπερτιμημένη». Το μήνυμα συνοδεύεται από μία φωτογραφία του Άντεργουντ να γελά σαρδόνια.

Άμεση ήταν η αντίδραση του γάλλου πρωθυπουργού, ο οποίος απάντησε γράφοντας: «Αγαπητέ Φρανκ, η δημοκρατία είναι η χειρότερη μορφή διακυβέρνησης, αλλά όχι για όλους τους άλλους. Μην ξεχνάς».
Πηγή: skai.gr