Μαρκ Κάρνεϊ: Ένα Brexit θα φέρει ύφεση στη βρετανική οικονομία

Ο κ. Κάρνεϊ είπε ότι η βρετανική οικονομία θα μπορούσε να περάσει τεχνικά σε ύφεση, να υποστεί «σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη… αξιοσημείωτα υψηλότερο πληθωρισμό» και «αυξήσεις της ανεργίας» σε περίπτωση Brexit.

Η έκθεση της κεντρική τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό προειδοποιεί επίσης για πιθανότητα «ραγδαίας» υποτίμησης της στερλίνας, ίσως και κατά 20%, στο ίδιο ενδεχόμενο.

Η παρέμβαση του χαρακτηρίζεται από τα βρετανικά ΜΜΕ ως «πρωτοφανής» και ως «η πιο ζοφερή μέχρι στιγμής».

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι το επερχόμενο δημοψήφισμα από μόνο του πλήττει ήδη την οικονομία, με την πρόγνωση της Τράπεζας για τον ρυθμό ανάπτυξης για το τρέχον τρίμηνο να μειώνεται από 0,5% σε 0,3%.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι η τοποθέτηση Κάρνεϊ είναι η πιο σημαίνουσα και εντελώς ασυνήθιστη πολιτική παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας από την ανεξαρτητοποίησή της το 1997.

Πάντως, παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις από τους οπαδούς της εκστρατείας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, στελέχη της κεντρικής τράπεζας λένε πως η αδράνειά τους ενόψει ενός τόσο σημαντικού ενδεχόμενου σοκ για τη βρετανική οικονομία θα συνιστούσε μια μορφή παρέμβασης προς την άλλη κατεύθυνση.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο