Γιούνκερ: Μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων πολιτικών είναι «part time»

O Zαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως «μεγάλος αριθμός των Ευρωπαίων πολιτικών είναι μερικής απασχόλησης», κάνοντας λόγο για Ευρωπαίους «πρόθυμους να ζητήσουν, απρόθυμους να δώσουν».

«Έχουμε "full time" Ευρωπαίους όταν πρόκειται να λάβουν και "part time" Ευρωπαίους όταν πρόκειται να δώσουν» διευκρίνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση στο δημαρχείο της Ρώμης, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην σημερινή διακυβέρνηση της Ευρώπης, ο κ. Γιούνκερ διερωτήθηκε «για ποιο λόγο είναι τόσο δύσκολο να κυβερνηθεί η ενωμένη Ευρώπη; Τι έχει αλλάξει ακριβώς; Κατά το παρελθόν δουλεύαμε μαζί, έστω και με διαφορές και μεγάλες συζητήσεις. Αλλά υπήρχε η αίσθηση κοινής ευθύνης για την οικοδόμηση ενός σημαντικού κεφαλαίου της Ιστορίας μας».

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, μιλώντας είπε για το προσφυγικό ότι «δεν πρέπει να οικοδομηθούν τείχη». Επιπλέον, στήριξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφερόμενος, στην επανακαθιέρωση των κανόνων του Σένγκεν, στην κοινή διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και στη συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη των χωρών καταγωγής των μεταναστών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πρότεινε στις χώρες μέλη της Ένωσης να επιλέξουν μια θετική και ενεργή προσέγγιση και να μην παραδοθούν στην απαισιοδοξία. «Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, να είμαστε περήφανοι για την Ιστορία μας και να δράσουμε, παράλληλα, με αίσθηση ευθύνης και ρεαλισμό», πρόσθεσε, ζητώντας περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τις χώρες οι οποίες δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να δίδονται εθνικές απαντήσεις σε παγκόσμιου χαρακτήρα προβλήματα, όταν υπερισχύουν τα συμφέροντα κάθε μεμονωμένης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, εξυπηρετούνται, στην πραγματικότητα, τα συμφέροντα των λαϊκιστών».
Πηγή: skai.gr