Πάνω από 200 συλλήψεις στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη

Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν για την εργατική Πρωτομαγιά.

Τα μέτρα ασφαλείας στην Πόλη ήταν δρακόντεια, με περίπου 25.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός, υπό τη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν πλήξει την Τουρκία από τα τέλη του 2015. Περίπου 120 υδροφόρες της Αστυνομίας περιπολούσαν σε δρόμους ενώ ελικόπτερα επιτηρούσαν τις διαδηλώσεις από τον ουρανό.

«Συνολικά 207 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση και περίπου 40 βόμβες μολότοφ, 17 χειροβομβίδες, 176 βεγγαλικά [...] και πολλές παράνομες αφίσες κατασχέθηκαν», ανακοίνωσε το κυβερνείο της Πόλης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τις ταραχές σε «παράνομες ομάδες που θέλουν να βλάψουν την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού μας».

AA photo


Ένας 57χρονος άνδρας σκοτώθηκε στο περιθώριο των επεισοδίων, αφού παρασύρθηκε από αστυνομική υδροφόρο ενώ διέσχιζε δρόμο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, το δυστύχημα συνέβη καθώς το όχημα πραγματοποιούσε ελιγμούς. Η Αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.

Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, τα επεισόδια δεν έλαβαν μεγάλη έκταση καθώς τα συνδικάτα επέλεξαν να μην επιχειρήσουν πορεία προς την κεντρική Πλατεία Ταξίμ, αλλά αντίθετα οργάνωσαν τα συλλαλητήρια τους στην πλατεία Μπακιρκόι. Οι Αρχές είχαν αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία και τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς είχαν ανασταλεί.

Παρά το γεγονός ότι η Ταξίμ δεν έγινε σημείο έντασης, οδομαχίες έλαβαν χώρα στην Μπακιρκόι, με την Αστυνομία να κάνει χρήση χημικών εναντίον οπαδών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, που τραγούδησαν «Να ζήσει το Κουρδιστάν».

Η Πλατεία Ταξίμ ήταν η «καρδιά» των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά έως το 1977, όταν 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έχουν μείνει γνωστές ως «η αιματηρή Πρωτομαγιά».

Ο χώρος άνοιξε ξανά για τους διαδηλωτές τη δεκαετία του 2000, όμως αποκλείστηκε εκ νέου το 2013, μετά τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την πρωθυπουργία του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: skai.gr