Κλείσιμο

Η ΕΕ δεν θα χαλαρώσει τα προαπαιτούμενα για τις τουρκικές θεωρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια μόνον εφόσον η Άγκυρα υλοποιήσει και τα 72 σχετικά προαπαιτούμενα και δεν πρόκειται να χαλαρώσει κανένα κριτήριό της, διαμήνυσε σήμερα Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Το μήνυμα Τίμερμανς έρχεται λίγες μέρες πριν η Κομισιόν εκδώσει την επίσημη γνώμη της για το κατά πόσον η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις 72 προϋποθέσεις. Εάν στις 4 Μαΐου οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι η Άγκυρα έχει πράξει ό,τι χρειάζεται, τότε σχεδόν 80 εκατομμύρια τούρκοι πολίτες θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στη Ζώνη Σένγκεν από τις αρχές Ιουλίου.

«Δεν θα παίξουμε με τα [72] κριτήρια», δήλωσε ο κ. Τίμερμανς στο Ευρωκοινοβούλιο. «Το βάρος βρίσκεται στην Τουρκία [...] Λένε ότι μπορούν να το κάνουν».

Η Τουρκία από την πλευρά της πιστεύει ότι έχει ουσιαστικά εφαρμόσει και τα 72 προαπαιτούμενα, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βοκάν Μποζκίρ να δηλώνει νωρίτερα σήμερα στον σταθμό NTV ότι το τελευταίο σχετικό νομοθέτημα θα ψηφιστεί την Δευτέρα.

Στην Ευρωβουλή, ο κ. Τίμερμανς σημείωσε επίσης τις ανησυχίες που εξέφρασαν ευρωβουλευτές αναφορικά με τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όμως επανέλαβε την πάγια θέση των Βρυξελλών ότι η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα είναι η καλύτερη οδός για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

«Εάν θέλουν να πλησιάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο πολύ, αφήστε τους να αποδείξουν ότι μπορούν», είπε, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή η απόσταση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας αυξάνεται παρά μειώνεται.

Τόσο η απελευθέρωση των θεωρήσεων όσο και το «ξεπάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελούν μέρος της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα πάψει να δέχεται επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά αν η Ε.Ε. δεν τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας.
Πηγή: skai.gr