Το Μπιγκ Μπεν βυθίζεται στη σιωπή

Στη σιωπή θα βυθιστεί για πολλούς μήνες η εμβληματική καμπάνα του Λονδίνου, το περίφημο Μπιγκ Μπεν, λόγω επισκευών που πρέπει να γίνουν στον ιστορικό πύργο.

Τα έργα στον πύργο, που δεσπόζει πάνω από το αγγλικό κοινοβούλιο, θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2017 και θα διαρκέσουν τρία χρόνια. Οι επισκευές αφορούν και τα εξωτερικά ρολόγια.

Μεταξύ άλλων θα γίνουν επισκευές στην σιδερένια οροφή και για να σταματήσει η διαρροή νερού που φθείρει την πέτρα του πύργου, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 160 χρόνια ζωής. Τα ρολόγια του πύργου λειτουργούν σχεδόν αδιάκοπα από το 1859.

Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 29 εκατομμύρια λίρες.

«Ο πύργος δεν είναι ασταθής, αλλά αν δεν κάνουμε κάτι τώρα [η κατάσταση] θα γίνει πολύ χειρότερη», δήλωσε ο επιστάτης του Μεγάλου Ρολογιού, Στιβ Τζαγκς. «Πρέπει να κάνουμε αυτή τη δουλειά γρήγορα ώστε να διατηρήσουμε τον πύργο για μελλοντικές γενιές».

Για μεγάλο μέρος των επισκευών το πάνω μέρος του Μπιγκ Μπεν θα «κρύβεται» από σκαλωσιές, όμως με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα από πλέον γνωστά μνημεία του Λονδίνου, τουλάχιστον μία από τις τέσσερις πλευρές του θα είναι πάντα ακάλυπτη.

Για τις επισκευές θα χρησιμοποιηθούν επί το πλείστον παραδοσιακά υλικά, αν και σχεδιάζονται κάποιοι μικροί εκσυγχρονισμοί.
Πηγή: skai.gr