Ελεύθερος ο Σεφού αν και παραμένει ύποπτος για τρομοκρατία - Το άλλοθι, τα πώς και τα γιατί

Παρ’ όλο που από Νο 1 ύποπτος για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες αφέθηκε μέσα σε λίγες ημέρες ελεύθερος από τις βελγικές αρχές, ο Φεισάλ Σαφού δεν έχει απαλλαγεί από τις υποψίες για τρομοκρατία. Τα πώς και τα γιατί επιχειρεί να απαντήσει με σχετικό του άρθρο το Politico.

Την προηγούμενη Πέμπτη η αστυνομία συνέλαβε τον Σεφού έξω από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα στις Βρυξέλλες. Δύο ημέρες αργότερα τα βελγικά μέσα μετέδιδαν ότι αυτός ήταν ο περίφημος «άνδρας με το καπέλο» που είχε εντοπισθεί από τις κάμερες του αιματοβαμμένου αεροδρομίου Ζάβεντεμ. Ωστόσο αποδείχτηκε ότι ο μυστηριώδης άνδρας – που ακόμη αναζητείται – δεν ήταν τελικά ο Φ. Σεφού.

«Αποδείξαμε ότι δεν ήταν ο τρίτος άνδρας αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω πώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Ερικ Βαν Ντερ Συπτ, σημειώνει το Politico.

O γνωστός για τις υπέρ του Ισλάμ απόψεις του δημοσιογράφος, βαρύνεται με κατηγορίες από τις αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονίες λόγω τρομοκρατικής δράσης και απόπειρες τέτοιων ανθρωποκτονιών. Τα επόμενα βήματα βάσει της σχετικής διαδικασίας ήταν να επικυρωθούν οι κατηγορίες αυτές σε δύο προδικαστικές βαθμίδες. 

«Τελικά είναι ή δεν είναι ύποπτος για τρομοκρατία;» θέτει το ερώτημα ο αρθρογράφος ο οποίος εξηγεί:

Η εισαγγελία προέβη σε ανακοίνωση την Δευτέρα όπου ανέφερε ότι ο Φ. Σεφού  αφέθηκε ελεύθερος γιατί τα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψή του «δεν υποστηρίχθηκαν από την αξιολόγηση της τρέχουσας έρευνας».

Ο συνήγορος του Σεφού, Ολιβιέ Μαρτέν, έδωσε μία πιο ευθεία απάντηση, μιλώντας στο δίκτυο RTFB σήμερα, λέγοντας ότι ο πελάτης του είχε άλλοθι:

«Έλαβε κλήσεις [που αποδείκνυαν ότι κατά τον χρόνο των επιθέσεων βρισκόταν αλλού]», είπε ο Μαρτέν, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τον ανακριτή να εξετασθεί ενδελεχώς το αρχείο κλήσεων του Σεφού. Μετά την διενέργεια της σχετικής έρευνας ο δικαστής αποφάνθηκε ότι ο Σεφού μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος.

«Δεδομένου του περιεχομένου της εν λόγω υπόθεσης κάποιος θα θεωρούσε ότι [οι αρχές] θα επιθυμούσαν να τον κρατήσουν». Αλλά «αν αυτό διαρκούσε τρεις ή τέσσερις μήνες θα το θεωρούσα απολύτως σκανδαλώδες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

Με άλλοθι ή χωρίς, συνεχίζει το άρθρο του Politico, ο Σεφού είχε ακόμη ένα πρόβλημα και αυτό ήταν το γεγονός ότι τον είχε αναγνωρίσει ο οδηγός του ταξί, από μία σειρά υπόπτων που του επιδείχτηκαν, όπως ο ίδιος ο δικηγόρος Μαρτέν ανέφερε στο RTBF.

Ωστόσο , όπως εξήγησε, αυτό δεν ήταν αρκετό για να κρατηθεί ο πελάτης του, καθώς δεν υπήρχαν άλλα αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια των αρχών.

«Είπα στον δικαστή ότι, κατά την άποψή μου, θα υπήρχε ο κίνδυνος για ένα μνημειώδες σφάλμα, καθώς όλη η υπόθεση [σε βάρος του πελάτη του] στηριζόταν στην αναγνώριση του προσώπου του από τον οδηγό του ταξί».

Τότε ο τοπικός δικαστής διέταξε την αποφυλάκισή του απορρίπτοντας τις κατηγορίες

Η διαδικασία βάσει του βελγικού νόμου

Από την Πέμπτη που προσήχθη για ανάκριση ο Σεφού οι εισαγγελικές - ανακριτικές αρχές είχαν 24 ώρες στη διάθεσή τους για να παρουσιάσουν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει στην αρμόδια δικαστική αρχή. Στη συνέχεια ο τοπικός δικαστής θα έπρεπε μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 5 ημερών να ζητήσει από το προδικαστικό συμβούλιο του Βελγικού Δικαστηρίου να ασκήσει επίσημη δίωξη σε βάρος του Σεφού.

Η δε απόφαση του τοπικού δικαστή δεν μπορεί να εφεσιβληθεί. Οπότε σε περίπτωση που είναι απορριπτική – όπως εν προκειμένω – οι ανακριτές δεν μπορούν  να κάνουν κάτι άλλο από το να αφήσουν τον ύποπτο ελεύθερο, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι ίδιοι.

«Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο», σχολιάζει στο Politico πρώην Βέλγος δικαστής, ο Ζαν Νολφ, ο οποίος εξηγεί ότι συνήθως οι κατηγορίες γίνονται δεκτές από τον αρμόδιο τοπικό δικαστή και στη συνέχεια το προδικαστικό συμβούλιο αποφασίζει επί της κράτησης ή μη του υπόπτου.

Η μοίρα του Σεφού τώρα επαφίεται στην δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί κάποια στιγμή στο μέλλον σχετικά με τις κατηγορίες που τον βαρύνουν για εμπλοκή στις επιθέσεις των Βρυξελλών.

«Οι εισαγγελείς θα ζητήσουν από το δικαστήριο να εξαγγείλει επίσημες κατηγορίες κατά των υπόπτων ή να τους αφήσει ελεύθερους», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου δικαιοσύνης.

Μέχρι τότε, ο Σεφού παραμένει ελεύθερος και ύποπτος.

Πηγή: Επιμέλεια skai.gr