KOΣΜΟΣ


Ελεύθερος ο Σεφού αν και παραμένει ύποπτος για τρομοκρατία - Το άλλοθι, τα πώς και τα γιατί

Μόνο το γεγονός ότι τον αναγνώρισε ο οδηγός του ταξί ως έναν από τους τρεις που μετέφερε στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες δεν ήταν επαρκές στοιχείο για να τον κρατήσουν οι βελγικές αρχές. Εξάλλου είχε άλλοθι, αναφέρει ο συνήγορος του Φ. Σεφού, ο οποίος λίγες μόλις ημέρες πριν ήταν ο Νο 1 ύποπτος τρομοκράτης και για ένα 24ωρο ο "τύπος με το καπέλο" στην εικόνα που αποτύπωσε η κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου

 
Παρ’ όλο που από Νο 1 ύποπτος για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες αφέθηκε μέσα σε λίγες ημέρες ελεύθερος από τις βελγικές αρχές, ο Φεισάλ Σαφού δεν έχει απαλλαγεί από τις υποψίες για τρομοκρατία. Τα πώς και τα γιατί επιχειρεί να απαντήσει με σχετικό του άρθρο το Politico.

Την προηγούμενη Πέμπτη η αστυνομία συνέλαβε τον Σεφού έξω από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα στις Βρυξέλλες. Δύο ημέρες αργότερα τα βελγικά μέσα μετέδιδαν ότι αυτός ήταν ο περίφημος «άνδρας με το καπέλο» που είχε εντοπισθεί από τις κάμερες του αιματοβαμμένου αεροδρομίου Ζάβεντεμ. Ωστόσο αποδείχτηκε ότι ο μυστηριώδης άνδρας – που ακόμη αναζητείται – δεν ήταν τελικά ο Φ. Σεφού.

«Αποδείξαμε ότι δεν ήταν ο τρίτος άνδρας αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω πώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Ερικ Βαν Ντερ Συπτ, σημειώνει το Politico.

O γνωστός για τις υπέρ του Ισλάμ απόψεις του δημοσιογράφος, βαρύνεται με κατηγορίες από τις αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονίες λόγω τρομοκρατικής δράσης και απόπειρες τέτοιων ανθρωποκτονιών. Τα επόμενα βήματα βάσει της σχετικής διαδικασίας ήταν να επικυρωθούν οι κατηγορίες αυτές σε δύο προδικαστικές βαθμίδες. 

«Τελικά είναι ή δεν είναι ύποπτος για τρομοκρατία;» θέτει το ερώτημα ο αρθρογράφος ο οποίος εξηγεί:

Η εισαγγελία προέβη σε ανακοίνωση την Δευτέρα όπου ανέφερε ότι ο Φ. Σεφού  αφέθηκε ελεύθερος γιατί τα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψή του «δεν υποστηρίχθηκαν από την αξιολόγηση της τρέχουσας έρευνας».

Ο συνήγορος του Σεφού, Ολιβιέ Μαρτέν, έδωσε μία πιο ευθεία απάντηση, μιλώντας στο δίκτυο RTFB σήμερα, λέγοντας ότι ο πελάτης του είχε άλλοθι:

«Έλαβε κλήσεις [που αποδείκνυαν ότι κατά τον χρόνο των επιθέσεων βρισκόταν αλλού]», είπε ο Μαρτέν, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τον ανακριτή να εξετασθεί ενδελεχώς το αρχείο κλήσεων του Σεφού. Μετά την διενέργεια της σχετικής έρευνας ο δικαστής αποφάνθηκε ότι ο Σεφού μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος.

«Δεδομένου του περιεχομένου της εν λόγω υπόθεσης κάποιος θα θεωρούσε ότι [οι αρχές] θα επιθυμούσαν να τον κρατήσουν». Αλλά «αν αυτό διαρκούσε τρεις ή τέσσερις μήνες θα το θεωρούσα απολύτως σκανδαλώδες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.

Με άλλοθι ή χωρίς, συνεχίζει το άρθρο του Politico, ο Σεφού είχε ακόμη ένα πρόβλημα και αυτό ήταν το γεγονός ότι τον είχε αναγνωρίσει ο οδηγός του ταξί, από μία σειρά υπόπτων που του επιδείχτηκαν, όπως ο ίδιος ο δικηγόρος Μαρτέν ανέφερε στο RTBF.

Ωστόσο , όπως εξήγησε, αυτό δεν ήταν αρκετό για να κρατηθεί ο πελάτης του, καθώς δεν υπήρχαν άλλα αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια των αρχών.

«Είπα στον δικαστή ότι, κατά την άποψή μου, θα υπήρχε ο κίνδυνος για ένα μνημειώδες σφάλμα, καθώς όλη η υπόθεση [σε βάρος του πελάτη του] στηριζόταν στην αναγνώριση του προσώπου του από τον οδηγό του ταξί».

Τότε ο τοπικός δικαστής διέταξε την αποφυλάκισή του απορρίπτοντας τις κατηγορίες

Η διαδικασία βάσει του βελγικού νόμου

Από την Πέμπτη που προσήχθη για ανάκριση ο Σεφού οι εισαγγελικές - ανακριτικές αρχές είχαν 24 ώρες στη διάθεσή τους για να παρουσιάσουν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει στην αρμόδια δικαστική αρχή. Στη συνέχεια ο τοπικός δικαστής θα έπρεπε μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 5 ημερών να ζητήσει από το προδικαστικό συμβούλιο του Βελγικού Δικαστηρίου να ασκήσει επίσημη δίωξη σε βάρος του Σεφού.

Η δε απόφαση του τοπικού δικαστή δεν μπορεί να εφεσιβληθεί. Οπότε σε περίπτωση που είναι απορριπτική – όπως εν προκειμένω – οι ανακριτές δεν μπορούν  να κάνουν κάτι άλλο από το να αφήσουν τον ύποπτο ελεύθερο, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι ίδιοι.

«Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο», σχολιάζει στο Politico πρώην Βέλγος δικαστής, ο Ζαν Νολφ, ο οποίος εξηγεί ότι συνήθως οι κατηγορίες γίνονται δεκτές από τον αρμόδιο τοπικό δικαστή και στη συνέχεια το προδικαστικό συμβούλιο αποφασίζει επί της κράτησης ή μη του υπόπτου.

Η μοίρα του Σεφού τώρα επαφίεται στην δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί κάποια στιγμή στο μέλλον σχετικά με τις κατηγορίες που τον βαρύνουν για εμπλοκή στις επιθέσεις των Βρυξελλών.

«Οι εισαγγελείς θα ζητήσουν από το δικαστήριο να εξαγγείλει επίσημες κατηγορίες κατά των υπόπτων ή να τους αφήσει ελεύθερους», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου δικαιοσύνης.

Μέχρι τότε, ο Σεφού παραμένει ελεύθερος και ύποπτος.


 
Αμφίρροπη αναμέτρηση στις εκλογές στο Ισραήλ προβλέπει ο Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει να είναι «αμφίρροπες» οι...
17.09.2019, 06:04
Σ.Αραβία: Οι εξελίξεις μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Tο μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό άλμα των τιμών του πετρελαίου τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, προκάλεσαν οι...
17.09.2019, 05:24
ΟΗΕ: Δεν λάβαμε επίσημη ενημέρωση για σχέδια ανοίγματος των Βαρωσίων
Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, είπε ο εκπρόσωπος του...
17.09.2019, 03:45
Ισπανία: 66χρονος Ολλανδός αγνοείται μετά τις πλημμύρες
Οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών της Ισπανίας διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό ενός 66χρονου Ολλανδού, που...
17.09.2019, 03:35
Κάμερον: Ο Τζόνσον πίστευε ότι το Brexit θα συντριβεί στο δημοψήφισμα του 2016
Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες ότι ο Μπόρις Τζόνσον ποτέ δεν πίστευε στον αγώνα...
17.09.2019, 02:15
Τραμπ: Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτώ τον Κιμ Γιονγκ Ουν
Η εφημερίδα Joongang Ilbo, επικαλούμενη διπλωματική πηγή, τόνισε νωρίτερα χθες ότι ο Κιμ έστειλε τον...
17.09.2019, 01:51
Πούτιν προς Σ. Αραβία: Αγοράστε ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε σήμερα στη Σαουδική Αραβία να αγοράσει ένα ρωσικό...
17.09.2019, 00:36
Τραμπ: Φαίνεται ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε απόψε ότι «φαίνεται πως το Ιράν» είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις...
16.09.2019, 23:32
ΝΑΤΟ: Ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για "τον κίνδυνο κλιμάκωσης" μετά τις...
16.09.2019, 22:21
Ροχανί: «Ανταποδοτικό μέτρο» η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε απόψε ότι οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco...
16.09.2019, 21:50

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.