Το FBI προειδοποίησε τους Ολλανδούς για τους αδελφούς Μπακραουί μία εβδομάδα πριν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Το FBI ανέφερε στην Ολλανδική αστυνομία ότι οι βελγικές αρχές αναζητούσαν (τα) δύο αδέλφια, μία εβδομάδα πριν οι Μπακραουί ενεργήσουν ως βομβιστές αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες σπέρνοντας τον θάνατο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας.

O Αρντ βαν ντερ Στέερ απάντησε σε σχετικές επιστολές μελών του Ολλανδικού κοινοβουλίου τα οποία έθεσαν ερωτήσεις για τους μακελάρηδες αδελφούς Μπακραουί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

O Ιμπραχίμ Μπακραουί είχε απελαθεί τον Ιούλιο του 2015 από την Τουρκία στην Ολλανδία, ένα μήνα αφού τον είχε συλλάβει η τουρκική αστυνομία κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Οι Ολλανδοί έχουν δηλώσει ότι όταν έφθασε στη χώρα τους ο Μπακραουί το όνομά του δεν εμφανιζόταν σε καμία «μαύρη λίστα» και για αυτό δεν συνελήφθη. Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο πάντως το γιατί δεν απελάθηκε στο Βέλγιο.



«Στις 16 Μαρτίου, το FBI ενημέρωσε την Ολλανδική αστυνομία για το γεγονός ότι και τα δύο αδέλφια αναζητούντο από τις βελγικές αρχές», επισημαίνει ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι ο Ιμπραχίμ Μπακραουί ήταν ύποπτος εξαιτίας του «εγκληματικού του παρελθόντος». Ο δε Καλίντ καταζητείτο για «τρομοκρατία,εξτρεμισμό και στρατολόγηση».

Σε μία προηγούμενη εκδοχή της ίδιας επιστολής, μεταδίδει το Reuters, o Ολλανδός υπουργός έγραφε ότι το FBI είχε πληροφορήσει τις Ολλανδικές αρχές για τους δύο αδελφούς χωρίς να αναφέρει ότι καταζητούντο από τους Βέλγους.

Αυτή η πληροφορία γνωστοποιήθηκε σε μία συνάντηση των Βελγικών και Ολλανδικών αρχών που  πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου, σημείωνε ο υπουργός.

Ωστόσο στην ανακοίνωση που εξεδόθη σε απάντηση της επιστολής του, η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου αρνήθηκε ότι τα αδέρφια είχαν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την συνάντηση της 17ης Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι τα ίχνη του Χαλίντ Μπακραουί είχαν χαθεί από τον Οκτώβριο και ο ίδιος περιλαμβανόταν στη λίστα της Interpol από τον Δεκέμβριο, οπότε και η αστυνομία είχε εντοπίσει διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν οι σφαγείς του Παρισιού, το οποίο είχε νοικιάσει ο ίδιος με ψεύτικο όνομα.

Την πληροφορία - που τώρα επιβεβαιώνεται -  ότι οι αδελφοί Μπακραουί αναφέρονταν πολύ καιρό προ των επιθέσεων στις Βρυξέλλες σε λίστες υπόπτων για τρομοκρατία που τηρούν υπηρεσίες των ΗΠΑ (τις οποίες η πηγή δεν προσδιόριζε) μετέδιδαν από 24 Μαρτίου διεθνή μέσα, συμπεριλαμβανομένου του BBC, επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους.


Πηγή: Επιμέλεια skai.gr