«Μακρά περίοδος τρομοκρατίας» αναμένεται για την Ευρώπη

Χθες βράδυ σε μια συμβολική ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες η Πύλη του Βρανδεμβούργου φωτίστηκε στα χρώματα της σημαίας του Βελγίου. Η δε έμπρακτη αλληλεγγύη και αμέριστη στήριξη που υποσχέθηκε χθες η Άγκελα Μέρκελ παίρνει καταρχήν τη μορφή στενότερης συνεργασίας για τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων.

Στο μεταξύ, στη Φραγκφούρτη, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, η κατάσταση δεν φαίνεται να ομαλοποιείται, καθώς οι έλεγχοι είναι εντατικότατοι και αυτό εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών, κατά την οποία η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Την ίδια ώρα ιδιαίτερα αισθητή παραμένει η παρουσία ενόπλων σε μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, κυρίως σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Ανόβερο, Μόναχο και Κολωνία.

Όλες οι εξελίξεις θα απασχολήσουν και τη σημερινή σύσκεψη του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου υπό την Άγκελα Μέρκελ, που ξεκινά σε λίγο και κατά το οποίο δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η λήψη πρόσθετων έκτακτων μέτρων.

Η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε κατάσταση σοκ και φόβου, αλλά όχι πανικού. Πάντως ο επικεφαλής του συνδικάτου της γερμανικής αστυνομίας Ράινερ Βεντ εκτιμά ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναμένει μια «μακρά περίοδο τρομοκρατίας». «Λονδίνο, Μαδρίτη, Παρίσι και τώρα Βρυξέλλες. Και γερμανικές πόλεις δεν θα μείνουν στους απυρόβλητο», προειδοποιεί ο κ. Βεντ, ζητώντας να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας.


Πηγή: Deutsche Welle - Kώστας Συμεωνίδης