Απαλλάχτηκε από την κατηγορία λογοκλοπής η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μια από τις στενότερες συμμάχους της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, απαλλάχθηκε από την κατηγορία της λογοκλοπής στη διδακτορική διατριβή της, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου όπου είχε φοιτήσει.

Η Ιατρική Σχολή του Ανόβερου είχε ξεκινήσει σχετική έρευνα, τον περασμένο Αύγουστο, όταν ένας καθηγητής νομικής από το Βερολίνο υποστήριξε πως πολλά εδάφια της διατριβής της κ. φον ντερ Λάιεν είχαν αντιγραφεί από άλλα κείμενα. Δημοσίευσε μάλιστα τα συμπεράσματά του στο διαδίκτυο σημειώνοντας ότι η συγγραφέας δεν είχε κάνει τις πρέπουσες παραπομπές.

«Η διοικούσα επιτροπή του πανεπιστημίου αποφάσισε πριν από περίπου μισή ώρα, με σαφή πλειοψηφία επτά προς ένα, να μην αφαιρέσει τον τίτλο» της διδάκτορα από την κ. φον ντερ Λάιεν, είπε ο Κρίστοφερ Μπάουμ, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σπούδασε ιατρική στο Ανόβερο και στο ίδιο πανεπιστήμιο έκανε τη μεταπτυχιακή έρευνά της. Το 1991 έλαβε το διδακτορικό της.

Η απόφαση της Ιατρικής Σχολής «σώζει» τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ από άλλο ένα βάρος, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές σε τρία κρατίδια, που θεωρούνται κρίσιμο τεστ για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Δύο μέλη κυβερνήσεων Μέρκελ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ και ο η πρώην υπουργός Παιδείας Ανέτ Σάβαν, έχουν παραιτηθεί τα τελευταία χρόνια αφού διαπιστώθηκε ότι στις διατριβές τους «δανείζονταν» αποσπάσματα από άλλα κείμενα, χωρίς να γίνεται αναφορά στους πραγματικούς συγγραφείς.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters