Κλείσιμο

Πυραύλους με μήνυμα «Το Ισραήλ πρέπει να εξαλειφθεί» δοκίμασε το Ιράν

Δύο βαλλιστικούς πυραύλους που έφεραν την επιγραφή «Το Ισραήλ πρέπει να εξαλειφθεί» – γραμμένη στα εβραϊκά – δοκίμασε σήμερα Τετάρτη το Ιράν, αψηφώντας για δεύτερη φορά σε διάστημα 48 ωρών τις κυρώσεις που του έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για το πυραυλικό του πρόγραμμα, και μάλιστα τη στιγμή που ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, οι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν έχουν βεληνεκές 2.000 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να πλήξουν το έδαφος του Ισραήλ.

«Ο λόγος για τον οποίο σχεδιάσαμε τους πυραύλους μας με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων είναι για να μπορούμε να πλήξουμε τον εχθρό μας, το Σιωνιστικό καθεστώς, από ασφαλή απόσταση», δήλωσε στο ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA ο επικεφαλής της πυραυλικής μονάδας των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, εξαιτίας των δοκιμών, ζήτησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Σε δηλώσεις του αφού συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο κ. Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ιρανική πυραυλική δοκιμή, όμως σημείωσε με νόημα πως οι ΗΠΑ θα «δράσουν» εάν ποτέ η Τεχεράνη παραβιάσει τη συμφωνία για περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος, κάτι που θα της έδινε τη δυνατότητα να εξοπλίσεις τους πυραύλους της με πυρηνικές κεφαλές.

Ο κ. Νετανιάχου και η ισραηλινή κυβέρνηση είναι οι μεγαλύτεροι επικριτές της πυρηνικής συμφωνίας, καθώς εκτιμούν ότι θα δώσει στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε βάθος χρόνου.

Μιλώντας για το Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν δήλωσε στο Israel Radio ότι οι νέες πυραυλικές δοκιμές αποδεικνύουν πως η έχθρα του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ δεν έχει αλλάξει μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας.

«Λυπάμαι που κάποιοι στη Δύση έχουν παραπλανηθεί από τα μελωμένα λόγια μέρους της ιρανικής ηγεσίας, ενώ ένα άλλο μέρος της συνεχίζει να αγοράζει όπλα και να εξοπλίζει τρομοκρατικές οργανώσεις», προσέθεσε.
Πηγή: skai.gr