Έκτακτη σύσκεψη στη Γενεύη για τις φερόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία

Έκτακτη συνάντηση στη Γενεύη θα έχουν στις 16:00 το απόγευμα στην Γενεύη οι χώρες που υποστηρίζουν την εύθραυστη εκεχειρία στη Συρία, αφότου η Γαλλία απαίτησε πληροφορίες για τις καταγγελίες σχετικά με παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

«Έχουμε λάβει ενδείξεις ότι επιθέσεις, ακόμα και από αέρος, συνεχίζονται σε ζώνες που ελέγχονται από την μετριοπαθή αντιπολίτευση», είπε σε δημοσιογράφους ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό, στον απόηχο καταγγελιών από δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι την Κυριακή ρωσικά και καθεστωτικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις των ανταρτών τις βόρειες επαρχίες του Χαλεπίου και της Ιντλίμπ την Κυριακή.

«Όλα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν. Η Γαλλία λοιπόν ζήτησε η ομάδα δράσης να που έχει αναλάβει την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός να συνεδριάσει χωρίς καθυστέρηση», συμπλήρωσε ο κ. Ερό.

Πάντως, λίγη ώρα αργότερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ότι σε μεγάλο βαθμό η κατάπαυση του πυρός τηρείται, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεμονωμένα «περιστατικά».

Η εκεχειρία βρέθηκε στην ατζέντα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. Η επικοινωνία, όπου συζητήθηκε και το θέμα της Βόρειας Κορέας, έγινε με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς.

Τα ρωσικά αεροσκάφη φέρεται να έπληξαν μεν θέσεις του Μετώπου αλ-Νοσρα, που λειτουργεί ως βραχίονας της αλ-Κάιντα στη Συρία και δεν προστατεύεται από την κατάπαυση του πυρός, όμως ταυτόχρονα βομβάρδισαν και οικισμούς που ελέγχονται από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, το μεγαλύτερο συνασπισμό ένοπλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων ο οποίος έχει προσυπογράψει τη συμφωνία.

Η αντιπολίτευση ανησυχεί ότι η Μόσχα και η Δαμασκός θα χρησιμοποιήσουν την παρουσία του αλ-Νόσρα σε περιοχές που δρουν και άλλες αντάρτικες ομάδες ως κάλύψη, ώστε να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον των αντικαθεστωτικών.

Δίνοντας πολιτική διάσταση
στο ζήτημα, η κύρια πολιτική οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, προειδοποιώντας ότι οι παραβιάσεις της εκεχειρίας από την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ και των συμμάχων του υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη συριακή τηλεόραση οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας δρόμου στη βόρεια πόλη του Χαλεπίου.

Η ανακατάληψη του δρόμου έγινε καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις προωθούνταν κατά θέσεων μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Πηγή: skai.gr