Κλείσιμο

Αλβανία: Η φιλοξενία 1.000 μουτζαχεντίν στη χώρα κυριαρχεί στην ατζέντα Κέρι

Τρίωρη επίσκεψη αστραπή πραγματοποιεί από σήμερα Κυριακή ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρι.

Στην ατζέντα
της επίσκεψης κυριαρχεί το θέμα φιλοξενίας από την Αλβανία 1.000 ακόμα μουχατζεντίν από το στρατόπεδο Lirian στο Ιράκ. Όπως είναι γνωστό η Αλβανία είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν άλλους 262 μουχατζεντίν. Για το θέμα αυτό κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν συμφωνήσει, ενώ δεν σημειώνεται καμιά αντίδραση στη χώρα. Τ’ άλλα δύο σημαντικά θέματα για τα οποία ο Κέρρυ επισκέπτεται τα Τίρανα, είναι η μεταρρύθμιση της αλβανικής δικαιοσύνης, ένα θέμα το οποίο η αμερικανική πλευρά, μέσω του πρέσβη της στα Τίρανα Ντόναλντ Λιου, το έχει πάρει προσωπικά και το τρίτο θέμα είναι αυτό του Κοσσυφοπεδίου, για το οποίο η αμερικανική πλευρά θα ζητήσει περισσότερο ρόλο από τα Τίρανα.

Στα Τίρανα ωστόσο, χθες το εθνικιστικό κίνημα «Ευρυθρόμαυρη Συμμαχία» διαδήλωσε στην κεντρική πλατεία των πρωτεύουσας με βασικό αίτημα ο Κέρι «να μη δώσει το χέρι στους εγκληματίες», χαρακτηρίζοντας έτσι του αλβανούς πολιτικούς που κυβερνούν τη χώρα, αλλά και της αντιπολίτευσης.

Τον Αμερικανό ανώτατο αξιωματούχο θα υποδεχτεί στο αεροδρόμιο των Τιράνων ο πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισιάνι με τον οποίο θα έχει σύντομη συνάντηση στο αεροδρόμιο. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσιάτι, τον Πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσια. Ο Κέρι θα μιλήσει επίσης και σε εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
Πηγή: Παναγιώτης Μπάρκας, Αργυρόκαστρο