«Καταιγίδα» Τραμπ και Σάντερς στο Νιού Χάμσαϊρ

Μεγάλες νίκες στις προκριματικές κάλπες της πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ πέτυχαν ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός Μπέρνι Σάντερς.

Με το 85% των Ρεπουμπλικανικών ψήφων καταμετρημένο, ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ κερδίζει το 35,2%, έχοντας μη αναστρέψιμο προβάδισμα σχεδόν 20 μονάδων σε βάρος του δεύτερου Τζον Κέισικ (15,9%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο νικητής της προκριματικής αναμέτρησης στην Αϊόβα, γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, με 11,6%.

«Αύριο: Μπουμ, μπουμ, μπουμ», είπε σε πανηγυρική συγκέντρωση υποστηρικτών του ο κ. Τραμπ, ενώ παρίστανε ότι πυγμαχούσε. «Μάθαμε πολλά για τους κανόνες του παιχνιδιού σε μία εβδομάδα», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας, ο οποίος ουσιαστικά απέδειξε ότι έχει την εκλογική αντοχή να μείνει στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος ακόμα και μετά την αναπάντεχη ήττα του στην Αϊόβα πριν από λίγες μέρες.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο αυτοαποκαλούμενος «δημοκρατικός σοσιαλιστής» Σάντερς πέτυχε εμφατική νίκη σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον. Με το 88% των ψήφων καταμετρημένο, ο κ. Σάντερς κατακτά το 60%, ενώ η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώτη κυρία ακολουθεί με 38,4%, επιβεβαιώντας δημοσκοπίσεις που την ήθελαν να ηττάται εύκολα στο Νιού Χάμσαϊρ.

Η ξεκάθαρη νίκη Σάντερς ήλθε μία εβδομάδα αφότου ο γερουσιαστής από το Βερμόντ ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και ηττήθηκε με διαφορά μόλις 0,2 μονάδων από την κ. Κλίντον στην Αϊόβα, αποτελέσματα που καθιστούν σαφές σε όλους πως η διεκδίκηση του Δημοκρατικού χρίσματος για την προεδρία θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από ό,τι αναμενόταν.

«Να είστε σίγουροι ότι η νίκη μας απόψε θα εξασφαλίσει την απελπισμένη αντίδραση των χρηματοοικονομικών ελίτ της χώρας και του πολιτικού κατεστημένου οι οποίοι θέλουν να σταματήσουν την καμπάνια μας να αλλάξουμε την Αμερική», είπε ο κ. Σάντερς, αντανακλώντας άξονες της καμπάνιας του, όπως η εξάλειψη της εισοδηματικής ανισότητας, η διάσπαση μεγάλων τραπεζών και δωρεάν πανεπιστημιακή παιδεία και περίθαλψη.

Η συνέχεια πάντως ίσως θα είναι πιο δύσκολη για τον κ. Σάντερς, καθώς οι προκριματικοί πηγαίνουν σε νότιες πολιτείες όπου καλύτερα οργανωμένη και χρηματοδοτημένη εκστρατεία της η κ. Κλίντον έχει οικοδομήσει μεγάλα δημοσκοπικά πλεονεκτήματα.

Οι επόμενες αναμετρήσεις για το χρίσμα των προεδρικών υποψηφίων των δυο κομμάτων ειναι στη Νεβάδα και τη Νότια Καρολίνα στο τέλος του μήνα.
Πηγή: skai.gr