Αποφασισμένος για τον φόρο των $10 ανά βαρέλι πετρελαίου ο Ομπάμα

Αποφασισμένος να προχωρήσει με την πρότασή του για επιβολή φόρου 10 δολαρίων σε κάθε βαρέλι πετρελαίου εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την αμερικανική οικονομία.

Μιλώντας στον απόηχο της σκληρής κριτικής που δέχτηκε η πρότασή του από τους Ρεπουμπλικάνους και τις εταιρείες ενέργειας, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αξιοποιήσουν την εποχή χαμηλών τιμών πετρελαίου και βενζίνης ώστε να πραγματοποιήσουν κρίσιμες επενδύσεις σε εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και σε υποδομές.

Σημείωσε ότι οι εν λόγω επενδύσεις θα ωφελήσουν μακροπρόθεσμα την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς θα επιτρέψουν στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να τοποθετηθεί στρατηγικά στο μέτωπο της ενέργειας.

«Σε 10 χρόνια από τώρα θα είμαστε σε καλύτερη θέση, όχι μόνο [χάρις] την περιβαλλοντική πρόοδο αλλά και με καλύτερες υποδομές και οικονομία», είπε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πρόταση για τη φορολόγηση του κάθε βαρελιού πετρελαίου με $10 θεωρείται μάλλον αδύνατο να περάσει από το Κογκρέσο, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο κ. Ομπάμα στάθηκε και στα στοιχεία που εκδόθηκαν νωρίτερα για τις προσλήψεις στην αμερικανική αγορά εργασίας, που έδειξαν μεν σημαντική επιβράδυνση στη δημιουργία νέων θέσεων, αλλά την ίδια στιγμή η ανεργία έπεσε στο 4,9%, το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της κρίσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την πτώση της ανεργίας, και επισήμανε ότι η αμερικανική οικονομία έχει θετικό πρόσημο προσλήψεων επί 17 συναπτούς μήνες – αριθμός ρεκόρ. Σημείωσε ότι κατά την προεδρία του έχουν δημιουργηθεί 14 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, βοηθώντας τις ΗΠΑ να βγουν από την χειρότερη οικονομική κρίσης των τελευταίων 80 ετών.

Ο κ. Ομπάμα σχολίασε ότι η σταθερή βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας ήδη μεταφράζεται σε αύξηση μισθών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τους τελευταίους έξι μήνες το μέσο ωρομίσθιο έχει αυξηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2009.
Πηγή: skai.gr