Κλείσιμο

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ ζητά ο Μπαρζάνι

Τη διεξαγωγή μη δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση του κουρδικού θύλακα στο βόρειο Ιράκ προτείνει ο πρόεδρος της περιοχής, Μασούντ Μπαρζάνι, σε μία κίνηση που δεν αποκλείεται να προκαλέσει αναταράξεις στην περιοχή.

«Η ώρα έχει έρθει και η κατάσταση είναι πλέον κατάλληλη για τον κουρδικό λαό να πάρει μία απόφαση για τη μοίρα του, μέσω δημοψηφίσματος», ανέφερε ο κ. Μπαρζάνι, σε γραπτή δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Διευκρίνισε πάντως ότι το δημοψήφισμα «δεν σημαίνει τη δημιουργία [κουρδικού] κράτους», αλλά θα δώσει ένα στίγμα αναφορικά με τη «βούληση και την άποψη» του κουρδικού λαού για ανεξαρτησία.

Το χάος που έχει προκληθεί από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία έχει δώσει στους κουρδικούς πληθυσμούς την ευκαιρία να προωθήσουν τη φιλοδοξία τους για την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδιστάν, καθώς οι κούρδοι αντάρτες έχουν έως τώρα αποδειχθεί οι αποτελεσματικότεροι και οι πλέον αξιόπιστοι αντίπαλοι των τζιχαντιστών στα πεδία των μαχών.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο σύστασης ανεξάρτητου Κουρδιστάν βρίσκει αντίθετες πρακτικά όλες τις δυνάμεις της περιοχής, όπου υπάρχουν μεγάλες κουρδικές μειονότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την παραμονή του κουρδικού θύλακα στο Ιράκ και έχουν αποφύγει οποιαδήποτε δέσμευση για πολιτική-εδαφική επιβράβευση του αγώνα των Κούρδων κατά του ISIS.

Ακόμα όμως κι αν ξεπεραστεί το πολιτικό εμπόδιο, θα υπάρχει το ζήτημα των περιοχών που θα διεκδικήσουν οι Κούρδοι, οι οποίοι έχουν επεκτείνει την παρουσία τους στο βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο των μαχών με τους τζιχαντιστές.

Σημειώνεται πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπαρζάνι προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το πολιτικό μέλλον του κουρδικού θύλακα – που ήδη είναι de facto αυτόνομο, εξάγοντας πετρέλαιο ανεξάρτητα από τη Βαγδάτη. Ακόμα πάντως ο κ. Μπαρζάνι δεν έχει προωθήσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το στήσιμο καλπών.
Πηγή: skai.gr