Την πρώτη επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα (upd 4)

Η Πγιόνγιανγκ υποστήριξε την Τετάρτη ότι προχώρησε με επιτυχία στην πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ήρθε λίγη ώρα μετά τον σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της χώρας.

Μιλώνας στο Reuters, διπλωματικές πηγές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προεξόφλησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου, το αργότερο μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης.

«Υποψιαζόμαστε έναν τεχνητό σεισμό και αναλύουμε την κλίμακα και το επίκεντρο του σεισμού με το ινστιτούτο πόρων γεωλογίας και ορυκτών», σχολίασε στο πρακτορείο Reuters ένας αξιωματούχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Νότιας Κορέας.

Άλλωστε και ο ανώτατος εκπρόσωπος τύπου της Ιαπωνίας δήλωσε ότι  ο σεισμός που σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα «ίσως να οφείλεται σε πυρηνική δοκιμή, βάσει προηγούμενης εμπειρίας». 

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών», μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας αυτής, στην οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια στα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας μετά την πυρηνική δοκιμή που ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα ότι πραγματοποίησε σήμερα, δήλωσε αργότερα εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

"Από τις 4:45 το απόγευμα, δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε κανένα από τα σημεία ελέγχου της Ιαπωνίας", σημείωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ιάπωνας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία ενδέχεται να προτείνει στον ΟΗΕ την επιβολή διαφόρων οικονομικών και άλλου είδους κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά δεν προέβη σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ρωσία:Εφόσον ισχύει πρόκειται για μεγάλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Μεγάλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνιστά η δοκιμή βόμβας υδρογόνου που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε με επιτυχία η Βόρεια Κορέα, εφόσον επιβεβαιωθεί, δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν περαιτέρω την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία χαρακτηρίζεται έτσι κι αλλιώς από ένα πολύ υψηλό δυναμικό στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.


Για σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας κάνουν λόγο οι Βρυξέλλες
Η δοκιμή βόμβας υδρογόνου που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα αποτελεί σοβαρή παραβίαση της διεθνούς υποχρέωσης της χώρας να μην κατασκευάσει και δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Αν επιβεβαιωθεί, αυτή η ενέργεια συνιστά σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας να μην παράγει ή/και να μην δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, όπως αναφέρεται σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε σε δήλωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι. Συνιστά επίσης, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος, "απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας ολόκληρης της περιοχής της Βορειοανατολικής Ασίας".

Η Μογκερίνι κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει έναν "αξιόπιστο και με νόημα" διάλογο με τη διεθνή κοινότητα και να "σταματήσει αυτή την παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά".

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

ΙΑΕΑ: Καταφανής και λυπηρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν ισχύει   
"Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, αν επιβεβαιωθεί, είναι μια καταφανής παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι πολύ λυπηρή", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιουκίγια Αμάνο, διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, που έχει την έδρα της στη Βιένη, κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να "εφαρμόσει στο σύνολό τους όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της IAEA".

Η IAEA δηλώνει "έτοιμη να συμβάλει σε μια ειρηνική επίλυση" του πυρηνικού ζητήματος της Βόρειας Κορέας επαναλαμβάνοντας τις επιθεωρήσεις της μόλις "εξευρεθεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών".

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τρεις πυρηνικές δοκιμές το 2006, το 2009 και το 2013, δοκιμές που απαγορεύονται από τα Ηνωμένα Έθνη, με αποτέλεσμα τις αυξημένες σε βάρος της διεθνείς κυρώσεις.

Η Πιονγκγιάνγκ αντιτίθεται στις επιθεωρήσεις της IAEA από το 2009.



Πηγή: Reuters - AFP - Sputnik - ΑΠΕ - skai.gr