«Τέλος» η υψηλός αντιτρομοκρατικός συναγερμός στο Μόναχο (upd)

Σε άρση του συναγερμού για άμεσο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μόναχο προχώρησαν οι γερμανικές Αρχές, όπως μετέδωσε πριν από λίγη ώρα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν σε εγρήγορση από το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν την αλλαγή του έτους, όταν οι γερμανικές Αρχές έλαβαν πληροφορίες από φιλικές μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού που έκαναν λόγο για κίνδυνο βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, εν μέσω των εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά, στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους.

Αμέσως εκκενώθηκαν δύο σιδηροδρομικοί σταθμοί – συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού σταθμού της πόλης – και άρχισαν εξονυχιστικές έρευνες, χωρίς όμως να υπάρξουν απτά ευρήματα. Οι σταθμοί τέθηκαν ξανά σε λειτουργία τα ξημερώματα.

Η προειδοποίηση που έλαβε η Γερμανία έκανε λόγο για πέντε έως επτά επίδοξους καμικάζι, όμως οι γερμανικές Αρχές δεν είναι καν βέβαιες πως οι ύποπτοι «καν υπάρχουν», όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Μονάχου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας συμπλήρωσε από την πλευρά του ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις επικείμενες επιθέσεις δεν ήταν 100% αξιόπιστες, όμως ήταν αρκετά σοβαρές και δεν ήταν δυνατό να αγνοηθούν, με συνέπεια το Μόναχο να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού λόγω του μικρού χρονικού περιθωρίου.

Νωρίτερα πάντως, εκπρόσωπος της βαυαρικής Αστυνομίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος παραμένει «υψηλή» και οι δυνάμεις της τάξης βρίσκονται σε επιφυλακή.

Περίπου 550 αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση για τον εντοπισμό των υπόπτων, ενώ όλα τα σώματα ασφαλείας τέθηκαν σε επιφυλακή. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις ή προσαγωγές.

Η βαυαρική δημόσια ραδιοτηλεόραση μετέδωσε ότι οι ύποπτοι είναι επτά Ιρακινοί οι οποίοι κατοικούσαν στο Μόναχο, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις Αρχές. Ο ίδιος σταθμός ανέφερε πως οι επίμαχες πληροφορίες προήλθαν από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Οι πληροφορίες για τα φερόμενα τρομοκρατικά σχέδια στη Γερμανία έρχονται εν μέσω ενός κλίματος φόβου ότι οι τζιχαντιστές φιλοδοξούν να χτυπήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος με αφορμή τους εορτασμούς για την αλλαγή του έτους.

Οι φόβοι για ενδεχόμενο επιθέσεων προκάλεσαν την ακύρωση των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες, το κλείσιμο της Κόκκινης Πλατείας στη Μόσχα αλλά και αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι, όπου στις 13 Νοεμβρίου 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μπαράζ επιθέσεων από τζιχαντιστές του ISIS.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, χιλιάδες Γερμανοί συνέρρευσαν στους δρόμους του Μονάχου, αψηφώντας το κρύο και τον κίνδυνο, ώστε να γιορτάσουν την είσοδο του 2016.
Πηγή: skai.gr