Κλείσιμο

Σκληρή προειδοποίηση Σταϊνμάιερ στη Σλοβακία για τους πρόσφυγες

Έμμεση προειδοποίηση προς τη Σλοβακία με αφορμή την απόφασή της να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της ευρωπαϊκής συμφωνίας για διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων στην Ευρώπη, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Η Σλοβακία έτσι το θέλει. Αυτοί όμως που αρνούνται, πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το διακύβευμα και για αυτούς: τα ανοιχτά σύνορα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι μονόδρομος», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ στο περιοδικό Der Spiegel, που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο.

Τόνισε πως η Ευρώπη είναι μια κοινότητα δικαίου στην οποία σημαίνει κάτι ο λόγος που έδωσες. «Και αν δεν γίνεται διαφορετικά, τότε πράγματα λύνονται νομικά με τον προβλεπόμενο τρόπο».

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του Γενικού Διευθυντή της γερμανικής καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάιερ, η απειλή με οικονομικές συνέπειες για όσους αρνούνται να συνεργαστούν «είναι ο λάθος δρόμος».

«Πάντα υποστήριζα ότι στην Ε.Ε. δεν απειλείς, δεν εκβιάζεις. Οι φίλες χώρες στην Ανατολική Ευρώπη θα καταλάβουν σύντομα ότι κάθε σύγχρονη χώρα που θέλει να επιβιώσει στην παγκοσμιοποίηση, δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στην μετανάστευση", δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ στο περιοδικό Focus.

Το πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων, με υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τα κράτη-μέλη, είχε βρει εξ αρχής αντίθετες τέσσερις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους την Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Η συμφωνία επικυρώθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στα μέσα Σεπτεμβρίου χωρίς ομοφωνία, αλλά με τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr