Σκληρή στάση Μέρκελ και Ολάντ απέναντι στη Βρετανία και το Brexit

Η Ευρώπη είναι μεν διατεθειμένη να ακούσει τα αιτήματα της Βρετανίας για αλλαγή στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκοί Ένωση, όμως δεν είναι πρόθυμη να κάνει υποχωρήσεις στις θεμελιώδεις αξίες της. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα εξεταστούν και οι προτάσεις του Λονδίνου, υπό τη σκιά του Brexit.

«Θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», όμως δεν είναι δυνατό να θέσουμε σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Είναι θεμιτό να ακούσουμε τα επιχειρήματα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, όμως «δεν είναι αποδεκτό να ξαναδούμε τα θεμέλια» των ευρωπαϊκών δεσμών και δεσμεύσεων, δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Αυτή δεν είναι η ώρα για εξόδους από την Ευρώπη», αλλά η εποχή που χρειάζεται συνεργασία και συναίνεση, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Βασικό «αγκάθι» στην προσπάθεια του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για αλλαγή της σχέσης μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης είναι το αίτημα του Λονδίνου οι ευρωπαίοι μετανάστες να περνούν τέσσερα χρόνια χωρίς πρόσβαση σε φορολογικά και προνοιακά δικαιώματα.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν δυνατότητες συμβιβασμού μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε προσερχόμενος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των θέσεων του κ. Κάμερον και των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Διευκρίνισε πάντως ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες για να ικανοποιηθούν τα βρετανικά αιτήματα.
Πηγή: skai.gr